Home Novosti BiH PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA: Brutalni napad na izvjestitelja iz njemačkog Bundestaga Adisa...

PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA: Brutalni napad na izvjestitelja iz njemačkog Bundestaga Adisa Ahmetovića…

„Bilo bi dobro kad bi njemački parlamentarci sa više opreza spominjali i preporučivali dodatno razmještanje vojske u BiH, kao i davanje izjava koje ne doprinose stabilizaciji ovdašnjih političkih i ekonomskih prilika, budući da ova zemlja sa Njemačkom ima prilično bolna, da ne kaže i tragična iskustva iz prošlosti“, kazao je Mazalica.

Zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da specijalni izvjestitelj Bundestaga za BiH Adis Ahmetović širi strah, paniku i neizvjesnost među građanima i narodima u BiH.

”Nemam ništa protiv nijednog naroda i posebno nemam ništa protiv da BiH pomaže svako ko to može i želi sa ovih prostora. Ali jesam protiv toga da se njemački parlament miješa u unutrašnja pitanja u BiH, da donosi odluke na bazi samo jednog, bošnjačkog viđenja stvari u BiH, a posebno sam protiv toga da njemački parlamentarci porijeklom sa ovih prostora svojim ratnohuškačkim i kataklizmičnim izjavama šire paniku i strah, nanoseći ogromnu štetu političkoj stabilnosti i ekonomiji ove zemlje”, kazao je Mazalica komentirajući Ahmetovićevu izjavu da, kako kaže, malo fali da u BiH izbije novi rat, samo se čeka prilika.

„Parlamentarca Ahmetovića trebalo podsjetiti da rat u BiH nije izbio jer je neko iz vana propustio priliku da ovđe interveniše, već zbog toga što njegov sunarodnik Alija Izetbegović nije potpisao Kutiljerov mirovni plan, a to jesu uradili Radovan Karadžić i Mate Boban“, kazao je Mazalica.

“Takođe, uvjeravam Ahmetovića i sve druge njemačke parlamentarce da prijetnja miru u BiH sigurno ne dolazi od Ruske Federacije, koja od svih stranih sila jedina principijelno brani i čuva Dejtonski mirovni sporazum, podržava teritorijalnu cjelovitost BiH i zalaže se za dosljedno poštivanje autonomije i prava entiteta, ali i konstitutivnih naroda u BiH.

Ne znam da li je dobra prilika, ali reći ću i ovo. Rusi su na ove prostore dolazili uvijek kao oslobodioci, a ne kao okupatori, a takođe su se stalno zalagali da o našoj sudbini odlučuju naši narodi, a ne neko sa strane. Kao građanina Republike Srpske i BiH vrijeđa me korištenje rata u Ukrajini kao povoda za razmještanje stranih trupa u mojoj zemlji. Kao građanina Republike Srpske i BiH vrijeđa me korišćenje rata u Ukrajini kao povoda za razmještanje stranih trupa u mojoj zemlji”, kazao je Mazalica.

„Bilo bi dobro kad bi njemački parlamentarci sa više opreza spominjali i preporučivali dodatno razmještanje vojske u BiH, kao i davanje izjava koje ne doprinose stabilizaciji ovdašnjih političkih i ekonomskih prilika, budući da ova zemlja sa Njemačkom ima prilično bolna, da ne kaže i tragična iskustva iz prošlosti“, završio je Mazalica.