Home Novosti BiH ŽUSTRA REAKCIJA IZ KANADE: 30 godina nakon agresije i genocida u Bosni...

ŽUSTRA REAKCIJA IZ KANADE: 30 godina nakon agresije i genocida u Bosni i Hercegovini međunarodna zajednica mora snažno pokazati da je izvukla poruku i pouku…

Sada za to postoji i zakonska norma međunarodnog prava. Silovanje u Ukrajini kao teško kršenje Ženevske konvencije i međunarodnog prava mora biti predmet procesuiranja međunarodnih sudova. Počinitelji moraju biti uhapšeni. Nema oprosta za počinitelje silovanja, navodi se u saopćenju.

Institut za istraživanje genocida Kanada i Udruženja “Žena – žrtva rata” izdali su zajedničko saopćenje za javnost u vezi izjava ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe koji je optužio ruske vojnike za silovanje ukrajinskih žena u okupiranim gradovima.

“U nekim sudskim postupcima nakon Drugog svjetskog rata silovanje je bilo kvalificirano samo kao ratni zločin. Međunarodni sud za područje bivše Jugoslavije je zaključio da se silovanje može tretirati i kažnjavati kao još teži zločin. Silovanja, prije svega Bošnjakinja, u Bosni i Hercegovini predstavljala su zločin protiv čovječnosti zato što su počinjena u okviru sistematskih napada na civile i zato što su imala karakteristike porobljavanja. Tako su seksualni zločini prvi put u historiji međunarodnog prava tretirani kao najozbiljniji zločini sami po sebi, a ne kao prateća pojava rata. Istovremeno Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju je pravno razjasnio što znači seksualno porobljavanje. Istaknuti su sljedeći elemente porobljavanja: činjenica da su Bošnjakinje bile zarobljene, da su morale činiti što god im se naredi uključujući kuhanje i čišćenje, da su srpski vojnici polagali isključiva prava na određene djevojke koje su im stalno bile na raspolaganju, da su vojnici uzimali novac kad bi ih davali drugim na silovanje, te da one nisu imale nikakvu kontrolu nad svojim životima. Više od dvije decenije od okončanja rata u Bosni i Hercegovini, pravdu još nije dočekalo više od 20.000 žrtava seksualnog nasilja.

Trideset godina nakon agresije i genocida u Bosni i Hercegovini međunarodna zajednica mora snažno pokazati da je izvukla poruku i pouku iz Bosne i Hercegovine. Uznemirujući izvještaji o organizovanom silovanju u okupiranim gradovima Ukrajine se mora energičnim mjerama zaustaviti.

Sada za to postoji i zakonska norma međunarodnog prava. Silovanje u Ukrajini kao teško kršenje Ženevske konvencije i međunarodnog prava mora biti predmet procesuiranja međunarodnih sudova. Počinitelji moraju biti uhapšeni. Nema oprosta za počinitelje silovanja.

Udruženje “Žena – žrtava rata” i Institut za istraživanje genocida Kanada će putem svojih timova alarmirati svjetsku javnost o potrebi organizovanog sprečavanja silovanja u Ukrajini. Tražit ćemo hitno procesuiranje pokretača i izvršilaca zločina silovanja”, navode u saopćenju.

(SB)