Home Novosti BiH PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Valentin Inzko traži od BiH ono što nema...

PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Valentin Inzko traži od BiH ono što nema ni Austrija“

„Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko jučer je pokazao da radi po dvostrukim aršinima, jer je sakrio od javnosti da dio Evropske konvencije o ljudskim pravima na čije poštovanje u BiH poziva, ne važi u njegovoj rodnoj Austriji“, piše „Glas Srpske“.

Podsjetimo, Inzko je izjavio da je prioritet Bosne i Hercegovine provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, prije svega u predmetu “Sejdić i Finci”. On je naveo da je provođenje te presude “apsolutni prioritet”, ali je istaknuo da se moraju provesti i druge presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima “Zornić”, “Pilav” i “Šlaku”, kao i u posljednjem predmetu “Pudarić”, da bi se, kako je rekao, okončala diskriminacija građana BiH po osnovu njihove nacionalne pripadnosti ili prebivališta. On je dodao da nije stvar samo u provođenju presuda i međunarodnih obaveza BiH, već da je riječ o zaštiti prava svih građana BiH i uklanjanju diskriminacije.

– Riječ je o poštovanju jednog od najstarijih načela civilizacije – jednakosti. Glavni prioritet izabranih predstavnika treba da bude da BiH postane dom svih svojih građana, jednakih na cijeloj teritoriji, bez obzira na etničku pripadnost ili mjesto prebivališta – rekao je Inzko.

Ta je izjava razbjesnila Dodikove medije pa tako jutros „Glas Srpske“ piše kako Inzko ima dvostruke aršine.

– Iako bi se reklo da Inzko ne govori ništa pogrešno i da nema ništa loše u njegovoj tvrdnji da građani BiH ne smiju da budu diskriminisani bez obzira na etničku pripadnost ili mjesto prebivališta, šef OHR-a se napravio ili nevješt ili licemjeran, jer nije javnosti otkrio da njegova rodna Austrija i brojne druge evropske zemlje, za razliku od BiH, nisu ratifikovale Protokol broj 12 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji građanima garantuje zaštitu od opšte diskriminacije – navodi se između ostalog.

(SB)

Previous articleUGLEDNI HRVATSKI NOVINAR RASPALIO PO PREMIJERU HRVATSKE: „Okružen klimoglavcima, bahato brani korumpirane, ničija nije do zore gorjela…“
Next articleČOLPA O SKANDALOZNOM POTEZU SRBIJE: “Želi političkim sredstvima ostvariti ciljeve u BiH, što nisu mogli ni u vremenu kada je iza njih stajala četvrta vojna sila”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.