Home Novosti Plenković o Komšiću: Problem je što su njega birali Bošnjaci, a ne...

Plenković o Komšiću: Problem je što su njega birali Bošnjaci, a ne Hrvati

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je da su izborni rezultati jasno pokazali da su Bošnjaci u Federaciji BiH svojim glasovima Hrvatima izabrali člana Predsjedništva BiH.

On je u svom intervjuu za “Večernji list” kazao kako vidi saradnju sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

– To je ozbiljan problem, jer je legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda preduvjet dugoročnog uređivanja odnosa unutar Bosne i Hercegovine, ali i sama bit Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma. Konstitutivni narodi ustavna su kategorija i društveno-politička činjenica koju je nemoguće ignorirati. O nužnosti ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda govorio sam u Evropskom vijeću, a to pitanje iznijeli smo i na Vijeću za vanjske poslove EU. Insistirat ćemo na pravednom rješenju putem odgovarajuće izmjene izbornog zakonodavstva – kazao je Plenković.

Upitan je i za komentar na činjenicu da SDP nije podržao usvajanje deklaracije o BiH u Saboru.

– Opozicija je propustila šansu stati iza deklaracije, čime je pokazala duboko nerazumijevanje za položaj Hrvata u BiH. Ponovo je bila vidljiva disfunkcionalnost djelovanja SDP-a. Pitanje položaja Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u BiH trebala bi biti tema koja nadilazi uobičajena razmimoilaženja vlasti i opozicije – rekao je Plenković.

(Avaz.ba)