Home Novosti BiH POBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ UOČI POSEBNE SJEDNICE NSRS-a: „Moraju nam objasniti ove...

POBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ UOČI POSEBNE SJEDNICE NSRS-a: „Moraju nam objasniti ove nelogičnosti, djeluje kao da vladajuća koalicija jedan dan priznaje OHR, a drugi…”

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

Mazalica tvrdi da će do početka same sjednice stići i potrebna mišljenja Vlade RS na predložene izmjene.

Bh. entitet Republika Srpska je na pragu usvajanja prijedloga izmjena Zakona o objavljivanju zakona i propisa, čijim bi usvajanjem zvanično prestala obaveza da akti visokog predstavnika ugledaju svjetlost dana i “Službenom glasniku”, a cilj je, kako tvrde za “Glas”, zaštita i prava i ljudi na određenim pozicijama.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske po hitnom postupku je jedina tačka na dnevnom redu sedme posebne sjednice Narodne skupštine koja bi trebalo da počne sutra i to po okončanju ranije započetog redovnog zasjedanja.

Ovaj prijedlog dolazi u vrijeme kada se spekuliše da bi visoki predstavnik Christian Schmidt, kojeg vladajuća koalicija u RS-u ne priznaje mogao da interveniše i nametne nove izmjene Krivičnog zakona BiH koje bi predviđale krivično gonjenje za nepoštovanje odluka OHR-a.

To bi, poručuju iz Dodikovog SNSD-a, posebno opasno moglo biti zbog polemika u vezi sa tim ko polaže pravo na državnu imovinu BiH, a tvrde i da su predložene izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u skladu sa zaključcima NSRS o načinu ponašanja prema odlukama visokog predstavnika izvan nadležnosti koje ima, te Ustava BiH.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica kaže da iz zakonskog okvira treba brisati odredbu koja propisuje obavezu objava i odluka iz sjedišta OHR-a.

Mazalica tvrdi da će do početka same sjednice stići i potrebna mišljenja Vlade RS na predložene izmjene.

– Predlagači akta su poslanici skupštinske većine i SDS-a, a mišljenje Vlade će biti sastavni dio prijedloga do početka sjednice, kazao je on.

Ne sporeći da se u “Službenom glasniku Republike Srpske” duže vrijeme već ne objavljuju odluke visokog predstavnika, dodaje da postoji bojazan da će se naći, na primjer, tužioci i sudija koji će priznavati Schmidtove odluke i suditi u skladu s time.

– Najavljena je izmjena Krivičnog zakona gdje će odgovarati svi oni koji ne poštuju odluke visokog predstavnika, a ne želimo da iko odgovara na taj način. Treba se obezbijediti, a prvo bi krivično trebalo da odgovara Schmidt, jer nema ni mandat ni podršku, ali vjerovatno će neko poštovati i njegove odluke, kao što je Centralna izborna komisija već uradila, zaključio je on.

Igor Crnadak je kazao da će poslanici te stranke učestvovati u raspravi, dok će se sve drugo čuti na sjednici.

– Očekujemo da na početku predlagač razjasni dvije stvari. Prvo – zbog čega predlagač zakona nije Vlada Srpske, a drugo, koliko smo razumjeli, ideja predloženog zakona jeste da se dodatno onemogući sprovođenje nametnutih odluka OHR-a. Ipak, s druge strane, prije samo nekoliko dana imali smo sjednicu vlada RS i FBiH koja je direktno nametnuta od OHR-a. Moraju nam objasniti ove nelogičnosti, jer djeluje kao da vladajuća koalicija jedan dan priznaje OHR, a drugi ne, rekao je Crnadak.

Previous articlePIŠI PROPALO: Procurio dokument, evo šta je Vlada Republike Hrvatske tražila uoči zajedničke sjednice sa Vijećem ministara BiH…
Next articleTuzlanski konobar o susretu sa gostima iz Srbije, ostavili su mu i poruku: Evo šta piše u njoj!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.