Home Novosti BiH POGLEDAJTE VIDEO: Zločinac Đukić komandovao je regrutima koji su se 2005. zakleli...

POGLEDAJTE VIDEO: Zločinac Đukić komandovao je regrutima koji su se 2005. zakleli RS-u, a ne BiH

Novak Đukić

U planiranje skandala od prije 14 godina bili su uključeni i ratni veterani Vojske RS-a, ali i sam Đukić. Nakon temeljito provedene istrage, mjesec i po kasnije, tadašnji komandanti EUFOR-a i NATO Štaba u Sarajevu smijenili su Đukića

16. april 2005. godine, kasarne na Manjači i u Bileći:

PRETPOSTAVLJENI: “Svečano se zaklinjem da ću braniti…”

REGRUTI: “Da ću braniti…”

PRETPOSTAVLJENI: “Suverenitet…”

REGRUTI: “Suverenitet…”

PRETPOSTAVLJENI: “Bosne i Hercegovine.”

REGRUTI: “Republike Srpske!” (aplauz prisutnih)

Potom su na opće oduševljenje prisutnih izviždali i grubo vrijeđali zastavu, grb i himnu BiH.

U vrijeme kada se dogodio ovaj dobro osmišljeni i planirani skandal u Vojsci RS-a, koja je za osam mjeseci ugašena i 1. decembra te godine formirane su Oružane snage BiH, načelnik Generalštaba Vojske RS-a bio je general-major Novak Đukić.

Isti onaj Novak Đukić, ratni zločinac koji je 25. maja 1995. godine naredio ispaljivanje granate na Tuzlansku kapiju i ubio 74. mladih i djece.

Zbog priloga o njemu, u kojem je plasirana teza da je eksploziv na Kapiji podmetnut, te da je Đukić nevino osuđen, RTRS je odlukom RAK-a nedavno kažnjen sa 12.000 maraka.

U planiranje skandala od prije 14 godina bili su uključeni i ratni veterani Vojske RS-a, ali i sam Đukić. Nakon temeljito provedene istrage, mjesec i po kasnije, tadašnji komandanti EUFOR-a i NATO Štaba u Sarajevu smijenili su Đukića.

– General Đukić odgovoran je za neuspjeh u planiranju i komandovanju i zbog toga što VRS nije reagirao brzo i efikasno kako bi se vratilo povjerenje u pouzdanost i ustavnu lojalnost Vojske RS-a – poručeno je tada iz EUFOR-a i NATO Štaba.

Naređena je i suspenzija svih regruta sa Manjače, uz najavu da će biti otpušteni iz vojne službe. Kao treća mjera izrečena je zabrana učešća i obraćanja ratnih veterana tokom službenih vojnih ceremonija.

– Uloga udruženja veterana tokom događaja na Manjači je bila huškačka i protivna Dejtonskom sporazumu – poručeno je.

Đukić je potom otišao u penziju. Tri godine kasnije uhapsila ga je SIPA, a 2009. je provostepeno osuđen zbog ratnog zločinac nad civilima na 25 godina zatvora, a drugostepenom mu je kazna smanjena na 20 godina.

Onda su nastupile pravne zavrzlame, utvrđene proceduralne greške i Đukić je završio, gdje drugo nego u Srbiji, navodno na liječenju. Sada je “zasluženo” pod zaštitom zakona, pravosuđa i procedure u zemlji koju već godinama vodi Aleksandar Vučić, i u kojoj zaštitu uživa hiljade zločinaca.

Izvor: Faktor