Home Novosti BiH Pogledajte vježbu više od 1.050 pripadnika Oružanih snaga na Manjači

Pogledajte vježbu više od 1.050 pripadnika Oružanih snaga na Manjači

Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L BNG), deklarisane jedinice Oružanih snaga (OS), danas je u kasarni “Mika Bosnić” na Manjači počela četverodnevna vježba zbog ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti.

Kako su saopćili iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, u vježbi učestvuje više od 1.050 pripadnika Oružanih snaga.

Cilj ocjenjivanja je da se, kako su naveli, provjeri i ocijeni operativna sposobnost deklarisane jedinice, odnosno da se u realnom vremenu uvježbaju tehnike i procedure koje se odnose na eventuаlno učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i izgradnju borbene spremnosti s NATO standardima.

Smotru je izvršio komandant Operativne komande Oružanih snaga generalmajor Radovan Ilić, a njoj su prisustvovali zamjenik komandanta Operativne komande za operacije brigadir Mirzet Lubenović, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, koji je ujedno i direktor vježbe.

Raport generalmajoru Iliću o spremnosti jedinice za ocjenjivanje predao je komandant major Enis Herić.

Тokom realizacije vježbe poštuju se, kako su naglasili, sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Za sve učesnike vježbe osigurana su sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu, uz konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi Oružanih snaga tokom održavanja vježbe, saopćili su iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

(Klix.ba)

Previous articleDA IŠTA ZNA O SARAJEVU DODIK GA NE BI TOLIKO MRZIO: “Sarajevo nije multietnički grad zahvaljujući Armiji koja je Komšiću…”
Next articleVRIJEME JE ZA OKUPLJANJE PATRIOTA I ODBRANU DOMOVINE: Najavljen Kongres Demokratske fronte…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.