Home Novosti BiH Pokret “Odgovor”: Nemamo povjerenje u Okružni sud u Bijeljini za predmet Konjević...

Pokret “Odgovor”: Nemamo povjerenje u Okružni sud u Bijeljini za predmet Konjević Polje

djeca iz Konjević Polja

Iz pokreta “Odgovor” su pozdravili prvostepenu presudu po predmetu tužbe za diskriminaciju djece iz Konjević Polja, ali su izrazili sumnju da će Okružni sud u Bijeljini postupati nepristrasno u drugom stepenu.

“Prije svega, pravosudni sistem u BiH se suočava sa paradoksom da sudije nisu pripremljene da postupaju u predmetima gdje je tužba podnesena po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije. Koncept gdje institucija mora dokazati da nema diskriminacije, a ne da žrtva mora dokazivati da je ima, nije materija kojom vladaju sudije na sudovima opšte nadležnosti”, upozorava Duraković.
“Sada imamo situaciju da se kroz praktično privatnu tužbu treba dokazati i istjerati pravda za pravo na bosanski jezik, što je apsurd. Istovremeno, u tumačenju problema diskriminacije stavljen je naglasak na pitanje naziva jezika, a niko se nije osvrnuo na neravnopravan položaj roditelja-Bošnjaka u školskim odborima, nedovoljan pristup nastavnika-Bošnjaka zapošljavanju u školstvu, nazivima škola, neravnomjernoj distribuciji sredstava između centralne zgrade i područnih škola, a zna se da su u ‘područnim’ đaci iz povratničkih zajednica”, dodaje Duraković.
“Pozdravljam napore advokata Ademovića i roditelja iz Konjević Polja, ali se plašim drugostepene presude i konačno, strah me je da bošnjački lideri sada mogu skinuti teret odgovornosti i reći da je to ‘sudsko’ ili ‘pravno’ pitanje, a suštinski je rezultat političkog siledžijstva i za tim stolom se treba i mora riješiti”, zaključio je Duraković.
Previous articleNesib Mandžić: Mladić se poigravao s institucijama, pregovori su bili farsa
Next articleU Zvorniku otkriveno osam migranata iz Pakistana i Šri Lanke
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.