Home Novosti PORUKA BH. UMJETNIKA ODJEKUJE HAAGOM: “Instalacija; Bosna i Hercegovina mjesto genocida”, upozorava...

PORUKA BH. UMJETNIKA ODJEKUJE HAAGOM: “Instalacija; Bosna i Hercegovina mjesto genocida”, upozorava na brojne zločine počinjene u BiH

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirao je u Den Haagu još jednu postavku instalacije, a mjesto realizacije bio je Sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY).

Nazvana je “Instalacija; Bosna i Hercegovina mjesto genocida”, a autor je koristio ogledalo i pisanu riječ s poukama da “svi mi, posebno sudovi, donosimo odluke zasnovane na istini koja će zadovoljiti pravdu”.

– U ogledalu trebamo vidjeti ono što jeste, a ne ono što mi želimo. Brojni zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, brojni građani koje kontinuirano ponižavaju, kao i sama država Bosna i Hercegovina, ukazuju na potrebu da se određene odluke i odnosi trebaju u korijenu preispitati ako postoji želja i cilj za sveopćim razvojem – poručio je Dervišević u izjavi za Fenu.

Postavku instalaciju, zbog vremenskih i drugih okolnosti, nije realizirao u potpunosti kako je to i zamislio. Ipak, kako smatra, dovoljno da se pošalje jasna poruka. Ta instalacija je realizirana u okviru njegovog projekta “Pravda za Bosnu i Hercegovinu”.

– Smatram da samo istina i pravda mogu doprinijeti oporavku čovjeka u Bosni i Hercegovini. Samo na temelju istine i pravde možemo se nadati boljoj budućnosti. Možemo se nadati povratku zapostavljenim vrijednostima, povratku čovjeka čovjeku, povratku čovjeka samome sebi – naglasio je.

Almir Dervišević realizirao je, među ostalim, i ranije u okviru projekta “Pravda za BiH, autobusko stajalište Internacionalni sud pravde” mnoge instalacije poput djela ”Pravda za sve, svi za pravdu”, koje čini prijevod te rečenice na desetke jezika svijeta.

Na to su ga, kaže, motivirale žrtve nepravde, ubijeni, ranjeni, mučeni, pokradeni, obespravljeni građani BiH, žrtve i počinioci zločina i agresije kako iz prijeratnog, tako i iz ratnog, odnosno poslijeratnog perioda.

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević rođen je 1972. u Sarajevu, a trenutno živi i radi u Nizozemskoj. Školovao se pri Visokoj školi primijenjenih umjetnosti u Utrehtu i Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. U periodu 1994. – 2004. studirao je na odsjecima arhitekture, likovne umjetnosti i nastavničkom odsjeku. Diplomirao je 2000. kao likovni umjetnik smjer kiparstvo, a 2004. na nastavničkom odsjeku i stekao zvanje docent likovne umjetnosti.

(SB)

Previous articleSRAMOTNO: DRAŽA MIHAJLOVIĆ I ZVANIČNO DOBIO ULICU
Next articleŽELJKA CVIJANOVIĆ U PANICI NAKON NAJAVE DOLASKA SCHMIDTA: „Namjera je da se uruši koncept entiteta, prvenstveno ustavna snaga Republike Srpske u kojoj je dominantan srpski narod, ali i…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.