Home Novosti Poruka Crnadku: Smeta vam bosanski jezik, ali vam ne smetaju ambasadori koji...

Poruka Crnadku: Smeta vam bosanski jezik, ali vam ne smetaju ambasadori koji negiraju državu BiH!

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naredio je jučer uklanjanje aplikacije Pravopisa bosanskog jezika koja je objavljena na internet-stranici Ambasade BiH u Vašingtonu.

 

 

Iz MVP BiH je saopšteno da sadržaji koji se postavljaju na zvaničnim internet-stranicama diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH mogu da sadrže samo ono što odražava zakonom propisane stavove i usaglašene procedure unutar BiH, kao i ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana koji žive u BiH.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić poručio je ministru Crnadku da bosanski jezik ima svoje utemeljenje u stotinama godina historije države BiH.

-On je sebe kroz prošlost nazvao bosanskim i on je, primarno, jezik bošnjačkih naroda, ali i svih onih koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu. Bosanski jezik je i jezik bosanskog duha i ideja Bosne, koji se najbolje izražavaju u i sa tim jezikom.

Kontinuirano negiranja bosanskog jezika je jedan od ključnih segmenata velikosrpske politike. Negiranja bosanskog jezika je još jedan dokaz nemogućnosti opstojanja entiteta nastalog na genocidu, dobrano homogeniziranom, s permanentnom separatističkom intencijom.

Negiranje bosanskog jezika je jedan od bitnih ciljeva srpskog historijskog pamćenja za nastavak morbidne velikosrpske ideologije i glavno oruđe u izvrtanju historijskih činjenica za ciljano debljanje i učvršćavanje granica manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Vama ministre smeta aplikacija Pravopisa bosanskoga jezika objavljena na web stranici Ambasade BiH u Vašinvamotonu, a ne smeta vam postavljanje diplomata koji negiraju državu BiH, a veličaju manji entitet.

Ne smetaju vam karte u diplomatskim predstavništvima na kojima se umjesto države BiH nalazi manji entitet. Ne smata vam što mnogi ambasadori BiH potpunu ignoriraju bošnjački dijasporu uključujući i vas. Ne smetaju vam diplomate sumnjive ratne prošlosti i bez ikakvog diplomatskog iskustva.

Vaše nehumano naređenje je najbolja reklama i promocija za Pravopis bosanskog jezika. Bošnjačke zajednice će koristiti navedenu aplikaciju Pravopisa bosanskog jezika bez obzira na sve zabrane i naređenja, poručuje Emir Ramić.

(E.L. / Index.ba)