Home Novosti Poruka iz Srebrenice: “Nikada nećemo odustati od istine”

Poruka iz Srebrenice: “Nikada nećemo odustati od istine”

Udruženja koja okupljaju porodice nestalih i ubijenih u genocidu u Srebrenici, svjedoci genocida u Srebrenici, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, istraživači, aktivisti i građani Srebrenice okupljeni povodom 30. augusta – Međunarodnog dana nestalih usvajaju zajedničku izjavu:

“Srebrenička poruka: Tražimo svoje najmilije, nikada nećemo odustati od istine”.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Zahtijevamo od institucija Republike Srbije da ustupe sve podatke koje imaju, a koji se tiču sudbine nestalih u genocidu u Srebrenici, kako bismo konačno došli do istine. Ne očekujemo da ćete ikada predati zločince od Duška Kornjače do Novaka Đukića, koji slobodno šetaju gradovima Srbije, niti smo naivni da vjerujemo da ćete nam dostaviti dokaze o zločinima genocida nad bošnjačkim narodom, ali je minimum za saradnju i bilo kakav dijalog u regionu – da dostavite informacije o onima za kojima tragamo već 26 i više godina.

Još uvijek tragamo za 3.200 nestalih u genocidu nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica, ali i hiljadama drugih nestalih u zločinima širom naše zemlje. Još uvijek nema ni naznaka da će institucije entiteta RS pokazati pokajanje i spremnost da iznesu bilo kakve nove i korisne podatke o njihovoj sudbini. Nema ni novih svjedoka koji bi se javili sa novim informacijama. Zavjet šutnje su u svim ovim godinama ‘prekršili’ tek rijetki i hrabri pojedinci.

Ono što nas obeshrabruje je i činjenica da, kada se u javnosti pojave jasni i nedvosmisleni novi dokazi o odgovornosti pojedinaca, odgovora institucija nema. Zato pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da nas izvijesti o rezultatima istraga na osnovu dokaza koji jasno povezuju sadašnjeg premijera bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovana Viškovića sa aktivnostima prikrivanja i logističke podrške prekopavanju masovnih grobnica. Isto tako, tražimo da Tužilaštvo BiH hitno započne rad na predmetima sa Liste A proslijeđene iz Haškog tribunala. Iskustvo nas uči da postoji direktna i uzročno-posljedična veza između robusnog krivičnog gonjenja osumnjičenih za genocid i zločine protiv čovječnosti i procesa pronalaska nestalih osoba.

Proces traganja za nestalima ulazi u novu fazu. Važno je da zabilježimo priče naših nestalih, da osiguramo posebno mjesto u razgovoru i sjećanju na genocid u Srebrenici za naše najmilije za kojima još uvijek tragamo.

Ostajemo zahvalni Međunarodnoj komisiji za nestale, Međunarodnom odboru Crvenog križa, a posebno hrabrim pojedincima, koji su svojim cjeloživotnim radom promijenili put istraživanja sudbine nestalih u istočnoj Bosni, nespomenutim herojima višedecenijskog traganja, koji su na svakom koraku bili uz nas.

Mi, porodice nestalih u genocidu u Srebrenici, stojimo na raspolaganju da svoje iskustvo prenesemo i podijelimo sa porodicama nestalih koje danas u Siriji i širom svijeta tragaju za svojim nestalim. Lekcije naučene u procesu otkrivanja masovnih grobnica, identifikaciji posmrtnih ostataka, DNK analize, povezivanju ovih dokaza sa počinjenim zločinima, moraju se prenijeti dalje kako bi put koji smo mi prošli olakšao porodicama nestalih koje tragaju za svojim najmilijim širom svijeta – bio lakši.

I konačno, još jednom poručujemo našim najmilijim:

Tražimo vas, nikada nećemo odustati od istine. Apelujemo na sve one koji imaju bilo kakvu informaciju o nestalim da nam se jave, da pošalju bilo kakav podatak, anonimno ili na bilo koji način koji njima odgovora. Učinite to za svog života, nemojte mračne tajne genocida ponijeti sa sobom u grob. Vrijeme je da naši najmiliji dobiju svoj mir”, navodi se u saopćenju.

Previous articleU BEOGRADU ĆE POLUDITI: Stigla velika američka donacija za kosovsku vojsku
Next articlePodnesena nova prijava protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.