Home Novosti Poruka Joea Bidena koja bi posebno mogla zabrinuti Srbiju

Poruka Joea Bidena koja bi posebno mogla zabrinuti Srbiju

Američki predsjednik Joe Biden je u večerašnjem vanrednom obraćanju ocijenio kako je ruski napad na Ukrajinu “čista agresija”.

Biden je ocijenio kako predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin želi “uspostaviti imperiju i da ne bira sredstva”.

“Bira da vodi rat bez razloga. Mi ćemo iz ovoga izaći ujedinjeni. Putin će biti izopćen na međunarodnoj sceni”, poručio je američki lider.

Joe Biden imao je nedvosmislenu poruku za sve države i režime koji podržavaju Rusiju i Putina.

“Svaka nacija koja se stavi na njihovu stranu će imati mrlju na sebi. Nakon ovog njegovog čina Rusija će biti slabija. Slobodu ne može pobijediti tiranin i njegova vojska, iz srca ljudi to se ne može izbrisati”, naveo je američki predsjednik, prenosi N1.

Ova Bidenova poruka mogla bi posebno zabrinuti Srbiju i njeno vodstvo jer je više srbijanskih zvaničnika dalo podršku Rusiji, tj. najavilo da se neće prikloniti sankcijama Rusiji.

Predsjednik skupštine Srbije Ivica Dačić ocijenio je za RTS da se ova zemlja ne smije pridružiti raznim osudama i sankcijama Rusiji, jer “zemlje koje traže to od Srbije nisu pomogle 1999. godine kada je Srbija bombardovana”.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako je pred njegovom zemljom teško razdoblje jer će biti snažan pritisak da podrži sankcije Moskvi. Vučić je dodao kako ima 48 sati da se izjasni i da će stav Srbije biti principijelan.