Home Novosti PREMIJER BRITANIJE BORIS JOHNSON ZAPRIJETIO: “Putine znaš kako je Milošević završio”

PREMIJER BRITANIJE BORIS JOHNSON ZAPRIJETIO: “Putine znaš kako je Milošević završio”

Džonson žestoko optužio predsednika Rusije: “Nećeš sprati krv sa ruku!”

Premijer Velike Britanije, Boris Johnson udario je Rusiju onim što je nazvao “najvećim setom sankcija koje je ikada uvela vlada Velike Britanije” – ciljajući na pojedince, uključujući bivšeg zeta predsjednika Vladimira Putina.

U televizijskom obraćanju naciji ranije u četvrtak, Boris Johnson je rekao da je Vladimir Putin “pokrenuo rat na našem evropskom kontinentu“ “groznim i varvarskim poduhvatom“ u Ukrajini. On je obećao da će Moskva biti pogođena masovnim paketom sankcija.

Johnson je prilikom govora u Parlamentu, uporedio Putina sa Slobodanom Miloševićem:

“Jedna od najfascinantnijih stvari koje Putin radi je to koliko postoji bliska paralela između njegovih poteza i poteza Slobodana Miloševića. Potpuno iste gluposti koje se prodaju o ‘mističnoj’ uniji Kosova i Beograda, Kijeva i Moskve, potpuno ista agresija i setite se da je Slobodan Milošević preminuo na suđenju”, rekao je Johnson.

Boris Johnson je rekao i da postoji mogućnost da Rusija napadne neku NATO članicu i da bi u tom slučaju njegova zemlja došla u odbranu NATO savezniku.

On je također dodao da bi Putin mogao da bude suočen sa optužbama za ratne zločine zbog invazije na Ukrajinu.

Obraćajući se poslanicima, Johnson je rekao: “Putin će biti osuđen u očima svijeta i historije. On nikada neće moći da očisti krv Ukrajine iz svojih ruku”, rekao je on, pa dodao:

“Iako su Ujedinjeno Kraljevstvo i naši saveznici pokušali sve puteve diplomatije do posljednjeg časa, vođen sam zaključkom da je Putin uvijek bio odlučan da napadne svog susjeda, bez obzira šta mi uradili. Sada ga vidimo kakav jeste – krvavog agresora, koji vjeruje u imperijalno osvajanje”, rekao je Johnson.

Premijer je dodao da “ovaj odvratni i varvarski poduhvat Vladimira Putina mora da se završi neuspjehom”.

Velika Britanija ranije je uvela sankcije protiv tri oligarha bliskih Kremlju i pet ruskih banaka, kao odgovor na rusko priznavanje separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini.

Johnson je danas tokom govora u Parlamentu, rekao da će sankcije također imati neposredan uticaj na rusku bogatu elitu i uži krug predsjednika Putina. Premijer je rekao da “oligarsi u Londonu neće imati gdje da se sakriju” i da kada je riječ o daljim mjerama “ništa nije isključeno”. On je također potvrdio da vlada planira da sankcioniše državne ruske banke poput Sberbanke i Gasprombanke.

Downing street je potvrdio da će još pet oligarha koji su posebno bliski Kremlju biti sankcionisani, uključujući nekadašnjeg najmlađeg milijardera u Rusiji i bivšeg supruga kćerke Vladimira Putina Kirila Šamalova, predsjednika i generalnog direktora PSB banke Petra Fradkova, zamjenika predsjednika VTB banke Denisa Bortnikova, generalnog direktora United Aircraft Corporation Iuri Sliusara i generalnog direktora Novikombank Georgieva Elena Aleksandrovna.

Johnson je zaključio da će njegova vlada podržati Ukrajince “ekonomski, diplomatski, politički i da, vojno”, ali je ponovio da uspjeh navedenih mjera zavisi od “jedinstva naših saveznika”.