Home Novosti POSLJEDNJA OPOMENA KANCELARA SCHOLZA: “Svi se moraju suprotstaviti pospješivanju secesionističkih tendencija u...

POSLJEDNJA OPOMENA KANCELARA SCHOLZA: “Svi se moraju suprotstaviti pospješivanju secesionističkih tendencija u BiH i ugrožavanju njene budućnosti!”

Na pitanje šta bi bila posljedica po Srbiju i Kosovo ako Beograd odbije da prizna kosovsku nezavisnost, Scholz je rekao da je „njemački stav jasan i godinama poznat“.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je danas u Beogradu da Berlin očekuje da se sve zemlje koje su kandidati za članstvo u EU pridruže sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Scholz je rekao da „svako mora da zna“ da sankcije „neće tek tako nestati“ po okončanju sukoba u Ukrajini.

„Ovo je strašan, besmislen, imperijalistički rat Rusije, važno je da svi zajedno pokažemo solidarnost prema Ukrajini i da joj pomognemo da se brani od napada. Uveli smo sankcije, važno je da se što veći broj zemalja priključi tim sankcijama. To pomaže Ukrajini da sama odredi budućnost i da odbrani suverenitet i teritorijalnu cjelovitost“, kazao je Šolc.

Naveo je da su razgovarali i o dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i dodao da je u tom procesu „potreban napredak“.

„Želim da ohrabrim lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora koji u cjelini unapređuju dijalog o normalizaciji odnosa dvije zemlje“, kazao je Scholz.

Na pitanje šta bi bila posljedica po Srbiju i Kosovo ako Beograd odbije da prizna kosovsku nezavisnost, Scholz je rekao da je „njemački stav jasan i godinama poznat“.

„Sad je potrebno da se svi angažovano posvete tom procesu da se dođe do napretka. Obje strane moraju dati doprinos tome i odgovorne su da ne bude blokada, da se ne odlažu sastanci, da se pravi niz malih koraka kako bi se došlo do konačnog cilja“, naveo je.

Scholz je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u BiH i dodao da „nema smisla ugrožavati budućnost BiH i pospješivati secesionističke tendencije“.

“Nema smisla ugroziti budućnost Bosne i Herceogvine i pospješivati secesionizam. Tome se svi moraju suprotstaviti. U Bosni i Hercegovini ove godine bit će održani izbori”, naglasio je Scholz u obraćanju novinarima nakon razgovora s Vučićem.

(SB)

Previous articleUVRIJEĐENI DODIK ODGOVORIO SCHMIDTU: “On BiH vidi kao šumu u kojoj je on lovac!”
Next articleHRVATSKI EUROPARLAMENTARAC OTKRIO KARTE: “Međunarodna zajednica treba kazniti Bošnjake zbog miniranja pregovora!”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.