Home Novosti BiH POSTIZBORNA DRAMA U MOSTARU: Dok Čović u panici traži ostavke CIK-a BiH,...

POSTIZBORNA DRAMA U MOSTARU: Dok Čović u panici traži ostavke CIK-a BiH, Srbi traže rezultate…

Postizborna situacija u Mostaru ne miruje, a dok na svim stranama čekaju konačne rezultate lokalnih izbora, održanih prije gotovo mjesec, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je uputio novo pismo evropskim i svjetskim zvaničnicima, u kojem je iskazao zabrinutost zbog zapleta situacije, a slično raspoloženje je i u srpskoj zajednici.

Čović traži ostavke članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH s obzirom na, kako je naveo, kompromitovanje izbornog procesa u Mostaru, što je dovelo do toga da su izbori u tom gradu veliki promašaj.

– Ni nakon mjesec od zatvaranja birališta rezultati još nisu poznati. Umjesto rezultata, koje smo trebali imati neposredno nakon izbora, i dalje se njima manipuliše i na različite načine spekuliše, što je nedopustivo – istaknuo je Čović u pismu.

Nezadovoljni su i u srpskoj zajednici. Velibor Milivojević, koji je kao kandidat koalicije “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” osvojio mandat na izborima i poziciju u budućem sazivu tamošnje Skupštine grada, kaže za “Glas Srpske” da je nepojmljivo da konačnih rezultata još nema.

– Razočarani smo ukupnom organizacijom izbora. Pojedinci za ovo moraju da snose odgovornost, jer ovakav pristup izborima, kojih nije bilo u Mostaru duže od deceniju, odgovornost i povećava – rekao je Milivojević i podsjetio da je od izbora do danas na dosta adresa ponovljeno brojanje.

Na pitanje na koga misli kada kaže da su pojedinci odgovorni, naglasio je da je to Centralna izborna komisija kao vrhovni organ koji treba da drži kontrolu nad cijelim izbornim procesom.

Velibor Milivojević je dodao da je veoma nezadovoljan Izbornim zakonom koji regulira izbore u Mostaru.

– Srpska zajednica, nažalost, ovakvim načinom organizovanja izbora je oštećena. Uz ovakav zakon, na sceni je i krađa glasova, što je nedopustivo – zaključio je Milivojević.

(SB)