Home Novosti BiH POTVRĐENA OPTUŽNICA NA SUDU: Nekadašnji Šešeljev odbornik veličao ratnog zločinca Mladića uoči...

POTVRĐENA OPTUŽNICA NA SUDU: Nekadašnji Šešeljev odbornik veličao ratnog zločinca Mladića uoči presude, u centru Bratunca

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 6. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon provedene istrage, podigao je optužnicu protiv Vojina Pavlovića, rođenog 1976. godine u Bratunacu, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je, dana 10.03.2023. godine u Bratuncu, svjesno veličao lice koje je osuđeno pravomoćnom presudom Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine za krivično djelo genocid, na način da je kao predsjednik upravnog odbora Udruženja „Istočna Alternativa“ Republike Srpske, kao i stanovnik Bratunca, postavio transparent sa likom i ispisanom porukom u kojoj se veliča i podržava osoba osuđena za ratne zločine.

Na navedeni način optuženi je izazvao uznemirenje i strah kod većeg dijela stanovnika na tom području koji su vidjeli postavljeni transparent u centru grada, a posebno kod povratničke populacije koja je pretrpjela teška stradanja u proteklom ratu.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 6. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je potvrdio.

Kako su ranije prenijeli mediji, Vojina Pavlovića odlično poznaju Bošnjaci Podrinja jer je godinama bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini općine Bratunac.

Poznat je kao negator genocida i veliki pobornik osuđenih ratnih zločinaca, koje je veličao u Srebrenici, najčešće uoči obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.

Poznat je i po tome što je lijepljenjem plakata u Srebrenici NATO nazivao zločinačkom vojnom silom. Poznat je i po tome što je podigao spomenik bivšem ruskom amabasadoru UN-a Vitaliju Ćurkinu, imenovanju ulice po austrijskom nobelovcu i negatoru genocida Peteru Handeku te raznim posterima veličao osuđene ratne zločince i uvijek je podržavao politiku Milorada Dodika. Sve provokacije i zastrašivanje povratnika vršio je u Srebrenici.

Udruženje “Istočna alternativa” ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici jer je nedozvoljeno lijepio plakate.

Nekoliko godina prije, tačnije 2011. Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine općine u Bratuncu jer je donio sliku zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na sto ispred sebe i nije je želio skloniti. Zbog toga je sjednica prekinuta, te je nastavljena naknadno.