Home Novosti BiH ZDENKO ĆOSIĆ, ČOVIĆEVA DESNA RUKA: „Ni BiH ne postoji nigdje u Europi...

ZDENKO ĆOSIĆ, ČOVIĆEVA DESNA RUKA: „Ni BiH ne postoji nigdje u Europi nego ovdje, sa svim svojim posebnostima. I zato i trebamo tražiti rješenja kakvo nigdje nema…”

Kaže i da su predstavnici iz RS-a, po izjavama koje čujemo i postupcima, spremni za dijalog. Svaki pregovarač ima svoje uvjete. Niko nije došao bezuvjetno podržati nešto, zaključio je Ćosić.

Govoreći o tome je li za HDZ sastanak u Laktašima – dogovor ili razgovor, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zdenko Ćosić za FTV je istakao da ‘stalno plašimo narod mogućnošću dogovora – dogovor bi trebao biti ohrabrenje svima’.

„Ako su se politički akteri, legitimni predstavnici, vladajuća većina, dogovorili oko nečega – zar to ne bi trebalo biti ohrabrenje. A mi stalno ovdje miješamo kruške i jabuke. Kad zatreba, svaki mogući dogovor, koji nije u skladu, s recimo mojom političkom vizijom, odbacujemo, i to skrivajući se iza evropskih vrijednosti. Mi često čujemo kako se u tom dogovoru za rješenja ključnih problema BiH predložilo nekakvo kakvo nema nigdje u Evropi – pa šta. Ni BiH ne postoji nigdje u Europi nego ovdje, sa svim svojim posebnostima. I zato i trebamo tražiti rješenja kakvo nigdje nema“, kazao je Ćosić.

On je dodao:

„Uzmimo rješenja koja su postignuta u Španjolskoj, oni su uspjeli naći rješenje za svoje posebnosti. Uzmimo Belgiju, to nigdje nema u Evropi, nego u Belgiji. Što bi onda bio problem ako BiH nađe rješenje koje će odgovarati njenim specifičnostima. Ustavni sud je jasno utvrdio da je konstitutivnost naroda krovno načelo Ustava BiH, ako je to tako, kako se onda mogu bilo kakvi zakonski ili podzakonski akti izvoditi koji neće korespondirati s tim krovnim načelom. Sve što nije u skladu s tim načelom, upitna mu je ustavnost“.

Svaki razgovor je pozitivan, dalje navodi, postoji spremnost za dijalog, a postoje i oni koji nisu spremni. Dok god su politički akteri u BiH spremni za dijalog, mi možemo govoriti da ‘držimo glavu iznad vode’, poručio je.

Kaže i da su predstavnici iz RS-a, po izjavama koje čujemo i postupcima, spremni za dijalog. Svaki pregovarač ima svoje uslove. Niko nije došao bezuslovno podržati nešto, zaključio je Ćosić.