Home Novosti BiH PRAVNI EKSPERT IZ ISTOČNOG SARAJEVA OHLADIO DODIKA: “Plašim se da zbog Inzkove...

PRAVNI EKSPERT IZ ISTOČNOG SARAJEVA OHLADIO DODIKA: “Plašim se da zbog Inzkove odluke dolazimo u jedno vrzino kolo, u kome je…”

Na pitanje ima li bh. entitet Republika Srpska pravo da poništi pravni značaj nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, odgovorio je za “Glas Srpske” profesor Radomir Lukić.

Profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu i ekspert za ustavno pravo Radomir Lukić objašnjava da termin nulifikacija znači poništenje, odnosno oduzimanje pravnog značaja nekom pravnom aktu od momenta njegovog nastanka i dovođenje do situacije kao da praktično nikada nije ni postojao.

– U BiH je taj problem mnogo složeniji. Kada se govori o nulifikaciji, organ federalne jedinice ne može da izvrši nulifikaciju pravnog akta saveznog organa. On jedino može da traži njegovo ukidanje ili poništenje od nadležnog organa, a nadležni organi su ili zakonodavac, što je starije rješenje, ili Ustavni sud, što je novije rješenje. Međutim, kada je u pitanju BiH, kao pravni institut pojavljuje se visoki predstavnik, koji očigledno sebe smatra nadležnim organom tako da se plašim da dolazimo u jedno vrzino kolo u kome je sila iznad prava – kaže Lukić.