Home Novosti BiH PREDSJEDNIK OO SNSD-a IZNIO ZAPREPAŠĆUJUĆE PODATKE O PRISLUŠKIVANJU: Traži se istraga, ko...

PREDSJEDNIK OO SNSD-a IZNIO ZAPREPAŠĆUJUĆE PODATKE O PRISLUŠKIVANJU: Traži se istraga, ko je i po čijoj naredbi slušao i snimao članove inicijative “Moja adresa: Srebrenica”…

Inicijativa poziva Tužilaštvo BiH da odmah pokrene istragu.

Iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” istaknuli su da su zaprepašteni izjavom predsjednika Općinske organizacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata Srebrenica Radomira Pavlovića prilikom gostovanja u emisiji RTRS-a 25. januara 2021. godine da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske presretalo razgovore i snimalo sastanke navedene inicijative i članova Centralne izborne komisije.

– Ovim su potvrđeni naši stavovi o diskriminaciji Bošnjaka prilikom vađenja ličnih karata u Srebrenici te nastavljeni pritisci i progon Bošnjaka iz Srebrenice – rekao je Sadik Ahmetović, predsjednik izbornog štaba “Moja adresa: Srebrenica”.

On je dodao da se samom činjenicom da policija ima zakonsku obavezu da demokratskim nadzorom nadgleda izborni proces kako bi izbori bili fer i demokratski, policija RS-a stavila na jednu stranu, piše “Oslobođenje”.

– Stavila se na stranu srpskog naroda i, suprotno zakonu, presretala razgovore i slušala članove inicijative i CIK-a BiH te je takvim svojim postupcima narušila demokratski integritet izbora u Srebrenici. Jednonacionalna policija RS-a je samo potvrdila da se ništa nije promijenilo od jula 1995. godine, kada je ista počinila zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici – ističe Ahmetović.

Inicijativa poziva Tužilaštvo BiH da odmah pokrene istragu ko je i po čijoj naredbi slušao i snimano članove inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, a u suprotnom će razmotriti da li MUP RS-a može nadgledati izborni proces u Srebrenici i u skladu s tim će donositi odluke vezane za ponavljanje izbora.

(SB)

Previous articleBOŠKA ĆAVAR NASTAVLJA ŠOKIRATI: “Čović ne bi ostao tako dugo ne sceni da se on i Komšić ne podržavaju”
Next articleJADRANKA KOSOR OČITALA LEKCIJU MILANOVIĆU I PLENKOVIĆU: „Političari poput Dodika, koji slave Mladića i Karadžića kao heroje, neće kod Bidena imati šanse. Naše vođe primaju Dodika kao dragog gosta…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.