Home Novosti JADRANKA KOSOR OČITALA LEKCIJU MILANOVIĆU I PLENKOVIĆU: „Političari poput Dodika, koji slave...

JADRANKA KOSOR OČITALA LEKCIJU MILANOVIĆU I PLENKOVIĆU: „Političari poput Dodika, koji slave Mladića i Karadžića kao heroje, neće kod Bidena imati šanse. Naše vođe primaju Dodika kao dragog gosta…”

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentirala je dolazak administracije američkog predsjednika Joea Bidena na Balkan.

– Joe Biden razbio je predrasude i pokazao energiju i domišljatost, ali i mudrost i razboritost koje bi posramile mnoge mlađe i u većoj fizičkoj formi. Vratio je i učvrstio dostojanstvo mnogim ljudima starije životne dobi, osobito u politici, koje mnogi, zatočeni u predrasudama, tretiraju kao senilne ili mrtve.

Cijelu jednu generaciju ljudi afirmirala je Bidenova pobjeda i tu činjenicu treba slaviti i radovati joj se. Iskustvo u politici neobično je važno i novi predsjednik, u srazu s ispraćenim, to je jasno dokazao – napisala je Jadranka Kosor u kolumni za “Nacional”.

– Što se tiče regije, predsjednik SAD-a davnih je godina rekao da su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić ratni zločinci. Tako da političari poput raznih Dodika koji slave Mladića i Karadžića kao heroje, neće kod Bidena imati šanse. Mogu se, eventualno, javljati ispred ograde Bijele kuće, kako je to već viđeno. Ali bi malo morali zastati i naše vođe, koji su, umjesto institucionalnih susreta, pozvali tog istog Dodika kao dragog gosta s kojim bi štitili interese Hrvata u BiH.

Bidenova pobjeda i njegove poruke o pravu da se mirno ne slažemo, o toleranciji i poniznosti i želja da se počnemo međusobno slušati, opće su političke poruke koje bi mogli čuti i moćnici u Hrvatskoj. Dobro bi im došlo za naše dobro. Jer, treba učiti od boljih od sebe – poručila je Kosor.

(SB)

Previous articlePREDSJEDNIK OO SNSD-a IZNIO ZAPREPAŠĆUJUĆE PODATKE O PRISLUŠKIVANJU: Traži se istraga, ko je i po čijoj naredbi slušao i snimao članove inicijative “Moja adresa: Srebrenica”…
Next articleSud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.