Home Novosti BiH PRIHVATIO POZIV ORGANIZACIONOG ODBORA: Abazović predvodi delegaciju Crne Gore na obilježavanju godišnjice...

PRIHVATIO POZIV ORGANIZACIONOG ODBORA: Abazović predvodi delegaciju Crne Gore na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici

“Rezoluciju o genocidu u Srebrenici Skupština Crne Gore usvojila je 17. juna 2021. u kojoj se „potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.“

Premijer Crne Gore Dritan Abazović prisustvovaće komemoraciji 27. godišnjice genocida u Srebrenici i sahrani 48 identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine.

U delegaciji će biti i ministar pravde Marko Kovač, potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova Jovana Marović, ministar javne uprave Maraš Dukaj.

U delegaciji su i zamjenik generalnog sekretara Vlade, lir Harasani, šefica Kabineta predsjednika Vlade Ana Rašović, savjetnik predsjednika Vlade za digitalne medije Radivoje Koprivica i savjetnik predsjednika Vlade za medije Miloš Perišić.

U platformi se navodi da je Abazović 13. juna primio ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimira Jukića i delegaciju Organizacionog odbora, na čelu sa zamjenikom načelnika opštine Srebrenica i predsjednikom Organizacionog odbora Hamdijom Fejzićem.

Tim povodom, Abazović je prihvatio poziv Organizacionog odbora da predsjednik Vlade Crne Gore i ove godine, 11. jula, prisustvuje komemoraciji i dženazi u Potočarima.

“Predsjednik Vlade Abazović će, u ime Vlade Crne Gore, odati počast žrtvama i, u duhu pomirenja, ukazati na nedvosmislen stav Vlade Crne Gore kojim se osuđuje genocid u Srebrenici i svi drugi ratni zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije. Učešće naše Delegacije još jednom potvrđuje opredijeljenost Crne Gore da, kroz podršku i odbranu demokratskih civilizacijskih vrijednosti, da svoj puni doprinos očuvanju mira, pomirenja i ne dozvoli da se bilo gdje u budućnosti ponovi sličan zločin u svijetu”, navodi se u platformi.

Crna Gora je u julu 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, kao jedna od prvih država koja je to učinila, nakon što je pomenutu Rezoluciju usvojio Evropski parlament.

“Rezoluciju o genocidu u Srebrenici Skupština Crne Gore usvojila je 17. juna 2021. u kojoj se „potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.“ Rezolucijom se, između ostalog, „osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački”, navodi se u platformi za učešće Abazovića na komemoraciji 27. godišnjice genocida u Srebrenici, prenose Vijesti.me.

Previous articleZlatko Miletić veoma brutalno i bez pardona: “Preko puta mene sjedi čovjek koji je počinio 20 krivičnih djela”
Next articleKomšić reagovao na Ljubićeve izjave: Koliko puta EU institucije moraju odbaciti “legitimno predstavljanje” da bi njemu stvari postale jasne?
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.