Home Novosti BiH Prijedorska policija kaznila muškarca, jer je na automobilu istakao zastavu RBiH s...

Prijedorska policija kaznila muškarca, jer je na automobilu istakao zastavu RBiH s ljiljanima

Policijska uprava Prijedor pozvala je sve građane da se ‘uzdrže od nepotrebnih provokacija i da svojim ponašanjem ne doprinose izazivanju uznemirenosti građana’.

Prijedorska policija uručila je prekršajni nalog vozaču S.D. iz Bosanskog Novog nakon što je prijavljeno da je na vozilu istaknuta ‘ratna zastava’ BiH.

Ono što mediji, a i dio javnosti u RS naziva ‘ratnom zastavom BiH’ je, najčešće, zastava s ljiljanima Republike Bosne i Hercegovine, koja je u zvaničnoj upotrebi bila od 1992. do 1998. godine. Armija RBiH imala je zastavu zasnovanu također na grbu dinastije Kotromanić, s ljiljanima, te je jasno da među njima postoje sličnosti. Ipak, razlikuju se u nekoliko elemenata, međutim iz prijedorske policije nisu precizirali o kojoj se od ove dvije zastave radi, javlja portal Radiosarajevo.ba.

Kako se navodi u saopštenju Policijske uprave Prijedor policijski službenici su danas u mjestu Oštra Luka, uručenjem prekršajnog naloga sankcionisali jedno lice zbog počinjenog prekršaja iz oblasti javnog reda i mira.

“Policijskoj upravi Prijedor jutros oko 6.30 sati prijavljeno je da se na magistralnom putu Sanski Most-Prijedor u mjestu Koprivna kreće kolona vozila i da je na jednom vozilu istaknuta ‘ratna zastava BiH’. Postupajući po navedenoj prijavi policijski službenici utvrdili su postojanje elemenata prekršaja i vozaču S.D. iz Novog Grada koji je upravljao vozilom inostranih registarskih oznaka uručili prekršajni nalog”, pojašnjava se u saopštenju.

Policijska uprava Prijedor pozvala je sve građane da se ‘uzdrže od nepotrebnih provokacija i da svojim ponašanjem ne doprinose izazivanju uznemirenosti građana’.