Home Novosti BiH Sramotno: Policija u Prijedoru tražila da se ne puštaju ezani sa džamija

Sramotno: Policija u Prijedoru tražila da se ne puštaju ezani sa džamija

Upravo zahtjev da se ne pušta ezan sa džamija Prijedorčane podsjeća na 31. maj kada su morali nositi bijele trake

U Prijedoru, gradu u kojem je tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno više od 3.000 ljudi nesrpske nacionalnosti, u petak 4. augusta, državni vrh Srbije i vlasti bh. entiteta RS obilježio je dan sjećanja na Srbe stradale i prognane u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”.

Policija u Prijedoru i Dragoslav Kabić, predsjednik lokalnog odbora SNSD-a, tražili su od Medžlisa Islamske zajednice Prijedor da se ne puštaju ezani (poziv na molitvu) s razglasa na džamijama u periodu od 17 do 22 sata.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Prijedor su za portal Radio Sarajevo potvrdili da su dobili usmeni zahtjev da ne puštaju ezan “da ne bi izazvali neprijatnosti”.

Iz Medžlisa su tražili pismeni zahtjev s obrazloženjem, međutim, niko im se nije javio nakon toga.

Obilježavanju u Prijedoru prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS-a Milorad Dodik, te članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, entitetski premijer Radovan Višković, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije i drugi.

Vučić je u petak u Prijedoru rekao kako je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, dok je čelnik RS Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

Nakon podrške Dodiku i Vučiću tokom njihovog govora, članovi udruženja “Narodni sindikat” uzvikivali su “Bit će Prijedor srce Srbije”, javio je BIRN.

Upravo zahtjev da se ne pušta ezan sa džamija Prijedorčane podsjeća na 31. maj kada su morali nositi bijele trake.