Home Novosti BiH Pristup Vijeća EU krizi u BiH: U nacrtu dokumenta o kojem će...

Pristup Vijeća EU krizi u BiH: U nacrtu dokumenta o kojem će raspravljati sankcije Dodiku samo ako…

Opsjednutost EEAS reformom izbornog zakona očita je u cijelom radu

Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pripremila je nacrt dokumenta kojim se razmatra pristup EU politike u Bosni i Hercegovini, a koji će se razmatrati na sjednici Vijeća EU za vanjske poslove 21. feburara.

U analizi dokumenta think tenk organizacije Democratization Policy Council sa sjedištem u Berlinu je istaknuto da autori zapravo štite politiku HDZ-a i SNSD-a.

Kako DPC navodi na Twitteru dokument koji je je predložilo EEAS zagovara nastavak politike koja nije uspjela bez ikakvog pitanja zašto nije uspjela.

– Opsjednutost EEAS reformom izbornog zakona očita je u cijelom radu; to je prvo konkretno pitanje koje se spominje, s neiskrenom i lažnom tvrdnjom da je “ključno poboljšati funkcionalnost i povesti zemlju naprijed na putu ka EU”, pišu iz DPC-a.

Oni tvrde kako se u radu primijeti očigledan nedostatak analize, jer su interesi koje su oni naveli izravno u sukobu sa interesima uskog stranačkog kadra koji je u fokusu njihovih napora.

– EU je ponovo propustila priliku za poštenu reviziju politike, što jasno pokazuje opsjednutost EEAS reformom izbornog zakona. Rad je zamišljen kao sedativ državama članicama o kojih sve veći broj priznaje da je pogoršanje situacije u BiH izravna posljedica dugotrajnog neuspjeha politike EU, napisali su iz DPC-a.

Dok se navode treće države, Srbija i Turska su predstavljene kao konstruktivne, dok je Hrvatska navedena kao da pomaže u usmjeravanju politike kao članice EU.

– Zagreb se agresivno zalaže za predsjednika HDZ-a Dragana Čovića čija prijetnja ometanja izbora (zajedno sa Dodikom) pokreće politiku EEAS.

DPC tvrdi kako napori EU za cilj imaju pacifikaciju po svaku cijenu, uključujući smirivanje onih koji ugrožavaju mir i integritet BiH i dostojanstvo naroda. Pronalaženje modus vivendi, kako su kazali, među interesima “partnera vladajuće koalicije” ipso facto ide na račun BiH.

Iz DPC-a ističu da su u prijedlogu EEAS-a, koji navodno teži jačanju demokratije u BiH, potpuno zanemarani ono koji su pokazali da im je u interesu građansko društvo i država, kao naprimjer apelanti koji su dobili presude Evropskog suda za ljudska prava ili oni koji su davali konstruktivne prijedloge za izboru reformu (Naša stranka).

Naglašavaju da je poziv na dijalog u državnim institucijama o pitanjima koja “potpiruju” političke tenzije direktan alibi i pokriće Dodiku za otimanje državne imovine, odnosno ono što će BiH učiniti zemljom bez teritorija.

– U slučaju da unilateralno preuzimanje nadležnosti državi od entiteta Republika Srpska bude implementirano, onda individualne restriktivne mjere trebaju biti razmotrene na osnovu ove odluke Vijeća (zamrzavanje imovine/zabrana putovanja fizičkim i pravnim licima), stoji u prijedlogu nacrta dokumenta Vijeću EU za vanjske poslove.

U tom kontekstu iz DPC-a ističu da EEAS jasno pokazuje da je spremna razmotriti sankcije Dodiku samo ako on bude implamentirao nezakonite odluke.

Također u prijedlogu dokumenta umanjuje se rizik od sukoba, citirajući predstavnike misije EUFOR-a te nastoje pomoći Dodiku da dobije koncesije, predsjedniku SNSD-a koji se imenom uopće ni ne spominje.

– Države članice imaju odgovornost, prema vlastitim građanima, da se direktno suoče sa zajedničkim neuspjehom EU u BiH, umjesto da budu zavedene samoopravdavajućim i intelektualno neiskrenim podneskom EEAS-a, stoji u zaključku DPC-a.

(Oslobodjenje)