Home Novosti BiH PROFESOR SERWER ŠOKIRAO KOD HADŽIFEJZOVIĆA: Ako Trump pobijedi, dat će Bosnu i...

PROFESOR SERWER ŠOKIRAO KOD HADŽIFEJZOVIĆA: Ako Trump pobijedi, dat će Bosnu i Hercegovinu Srbiji. To je kraj…

-Prilično sam siguran da će Dejtonski sporazum trebati korekcije! Prepoznato je u State Departmentu da ovaj ustav ne može uvesti BiH u EU, kazao je Serwer.

“Neka Hrvati sklone Čovića! Politički lideri su vrlo sposobni za usmjeravanje novca sebi! Novac mora biti zaštićen od Dodika, Čovića, SDA! Na raspolaganju će biti mnogo novca, ali staviti novi novac u staru mašinu koja krade…”

„Americi je sve jasno! Uskoro će promijeniti Dejtonski sporazum, siguran sam!“, kazao je američki profesor Daniel Serwer gostujući u programu Face TV.

Šta Amerika treba uraditi nakon O’Brienovog govora?

-Dodika moraju skloniti! Bilo bi bolje da sistem pravosuđa u BiH skine Dodika, a ne Amerika! Amerika treba biti podrška, ali visoki predstavnik ili građani BiH bi trebali smijeniti Dodika! Hrvati bi trebali smijeniti Čovića.

Hoće li Schmidt nešto poduzeti?

-Iskreno, sumnjam! Ugrozio je vlastiti kredibilitet nekim odlukama, počevši odlukom uoči izborne noći! Oni ima pravni kredibilitet, ali je izgubio moralni! Rekli su mi da su ga na to naveli neki predstavnici međunarodne zajednice! Sam je ugrozio svoj položaj! To su ozbiljne greške.

Šta je O’Brien htio sa direktnim prozivkama? Je li to demonstracija američke moći ili uputstvo za djelovanje?

-On poznaje situaciju jako dobro! On je napisao najveći dio Ustava BiH – zna šta govori! Pokušava razjasniti stvari koje su ostale zamagljene! RS ne može ići u secesiju! Odluke visokog predstavnika se moraju poštovati.

Šta će Amerika sada uraditi?

-Prilično sam siguran da će Dejtonski sporazum trebati korekcije! Prepoznato je u State Departmentu da ovaj ustav ne može uvesti BiH u EU.

Šta će biti s Dodikom?

-Pitanje je šta treba uraditi… Da li postoji mogućnost da ga smijeni visoki predstavnik, mogućnost da se čeka izborna prilika. mogućnost da ga pravosudni goni krivično, mogućnost novih sankcija…? Postoji mnogo mogućnosti…

Šta čeka BiH s NATO-om?

-NATO je jak! Rusija gubi! Ne vjerujem u Trumpovu pobjedu, gubio je! On bi bio katastrofa za Balkan! Predao bi BiH Beogradu, Srbiji! To je kraj.