Home Novosti BiH RAMIZ SALKIĆ PROCIJENIO SNAGU MUP-a RS: “Imaju 7.000 policajaca naoružanih dugim cijevima,...

RAMIZ SALKIĆ PROCIJENIO SNAGU MUP-a RS: “Imaju 7.000 policajaca naoružanih dugim cijevima, jedinicu SAJ, 70.000 lovaca…”

Zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić predstavio je podatke o spremnosti MUP-a ovog entiteta nakon izjava predsjednika RS Milorada Dodika.

Objavu Ramiza Salkića prenosimo u cijelosti.

“Nakon neadekvatne reakcije visokog predstavnika na aktivnosti vlasti u entitetu RS i izrečenih novih prijetnji predsjednika entiteta RS, koje mogu dovesti do ugrožavanja mira, treba se podsjetiti na sljedeće.

Entitet RS ima u potpunosti militarizovan MUP u čijem sastavu se nalazi oko 7.000 policajaca naoružanih dugim cijevima.

U okviru MUP-a djeluje jedinica SAJ koja je obučena za ovladavanje teritorijom i izvođenje specijalnih osvajačkih akcija kroz kontinuirane treninge i vježbe u kasarni Zalužani, na Kozari, Jahorini i drugim lokalitetima.

Također, treba se podsjetiti da je odlukama entitetskih organa ustanovljen i rezervni sastav policijskih snaga koji, također, broji više hiljada naoružanih pripadnika dugim cijevima.

Ako ovome dodamo više hiljada obučenih zaštitara privatnih osiguravajućih agencija i više od 70.000 lovaca koji posjeduju najmanje jednu dugu cijev, onda se Dodikove prijetnje o izlasku na entitetsku liniju i podjeli Bosne i Hercegovine ne bi smjele posmatrati u kontekstu političke borbe za vlast.

Dodik za realizaciju svoje ideje o podjeli Bosne i Hercegovine bez velikih poteškoća može vrlo brzo u funkciju staviti 100.000 naoružanih ljudi koji su više-manje spremni oružano braniti njegove političke ciljeve.

Sve to smo gledali prije 31 godinu na ovim prostorima kada su na sličan način branjene ideje Radovana Karadžića danas presuđenog ratnog zločinca za počinjeni genocid i druge teške ratne zločine počinjene nad Bošnjacima.

Pored odgovornosti međunarodne zajednice čije smo ponašanje iskusili 1992. godine i 1995. godine, kada su dozvolili srpskim snagama da počine genocid nad Bošnjacima, velika je odgovornost entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i kantona za sigurnost Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu, ukoliko se pokaže da su državne institucije nefunkcionalne zbog mogućih blokada iz ovog entiteta.

Zbog toga Parlament entiteta Federacija Bosne i Hercegovine treba donijeti potrebne odluke da će, ukoliko se pokaže nefunkcionalnim da to urade državni organi, Federacija pružiti svaku vRStu zaštite života i imovine Bošnjaka i Hrvata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, ukoliko budu ugroženi realizacijom Dodikovih separatističkih ideja.

Ovakav pristup treba da pošalje jasnu poruku svim akterima dešavanja u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine da postoje snage koje će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, te imovine i života njenih građana, ukoliko dođe do secesije, a državni organi budu spriječeni da reagiraju i obavljaju ustavom propisane nadležnosti.

Svaki drugi pristup poput saopštenja, izjava, golih prijetnji i obećanja neće spasiti Bosnu i Hercegovinu od separatističkog nasrtaja Dodika i njegovih poslušnika.

Nismo mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu toliko slabi koliko smo se uljuljali, koliko su nas destruktivci ubijedili da smo slabi. Probudimo se, konsolidujmo se, donesimo potrebne odluke, zauzmimo jasan, čvrst i utemeljen stav, tada će doći poštovanje iznutra i izvana koje će biti praćeno kritikom, što je i logično, jer remetimo njihove planove” naveo je Salkić.

Previous articlePRAVNI EKSPERTI ODGOVARAJU: Kako će se sudski dokazivati podrivanje Ustava i antidejtonsko djelovanje?
Next articleŠOKANTAN ISTUP NENADA STEVANDIĆA: “Schmidt bi mogao da odgovara za zločin narušavanja mira. Naći ćemo mehanizme za to…“
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.