Home Novosti BiH REFIK LENDO ZAPRIJETIO REŽIMU U BANJA LUCI: “Ako Dodik krene na Ustavni...

REFIK LENDO ZAPRIJETIO REŽIMU U BANJA LUCI: “Ako Dodik krene na Ustavni sud BiH, otvorit ćemo pitanje imena RS!” (VIDEO)

“Milorad Dodik i Dragan Čović pokušavaju da kroz dio uslova koje je Evropska komisija dala ubace nešto drugo svoje – a to su izborni zakon i zakon o Ustavnom sudu BiH”.

Ovo što je Čović naumio kroz izborni zakon i južnu interkonekciju je uspostava treće izborne jedinice i to mu neći proći, a Dodik ako bude insistirao na Ustavnom sudu BiH koji je dejtonska kategorija, otvorit ćemo pitanje naziva Republike Srpske, kaže u intervjuu za Mrežu Federalne televizije Refik Lendo, potpredsjednik Federacije. Za Trojku kaže da je slaba, neodlučna i sve vrijeme popušta. Lendo govori i kako je problem o naplati RTV takse politički izrežiran da bi se stvorila finansijska kriza i politički ovladalo Federalnom televizijom.

Na početku razgovora kaže da je povećana prisutnost međunarodnih zvaničnika u BiH u posljednje vrijeme dobra stvar.

„Dobro je kad dolaze gosti. Oni dolaze kao prijatelji BiH i hoće zbog određenih interesa da se daju određeni ustupci kada je u pitanju odluka o otpočinjanju razgovara s evropskom porodicom. Oni nam nešto nude, do nas je hoćemo li to prihvatiti. Ako prihvatimo, i donese se ta odluka, to je nešto što je dobro za BiH“, pojasnio je Lendo.

Dalje je govorio o aktuelnoj vlasti i njihovom radu na uslovima za otvaranje pregovora. Pred nama su tri ključna zakona.

„Od onih 14 prioriteta, Evropska komisija je nama dala ustupak da ispunimo tri zakona. Nažalost, još uvijek nema pokazatelja da se to i zaista može uraditi do 21. marta. Trojka je ove stvari koje su važne za državu BiH okrenula kao u neke političke poene, što nije dobro. Zakon o sukobu interesa i zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma je već u određenoj pripremi, upućen, ne treba puno vremena da se oni usvoje“, navodi Lendo.

Kada je u pitanju zakon o sudovima, Lendo naglašava da još ništa nije urađeno ocijenivši da se to neće vremenski stići.

Prema njegovim riječima, Milorad Dodik i Dragan Čović pokušavaju da kroz dio uslova koje je Evropska komisija dala ubace nešto drugo svoje – a to su izborni zakon i zakon o Ustavnom sudu BiH.

„Pokušava se nešto ubaciti umjesto da se vlast – Trojka, HDZ i SNSD – odrede i kažu da daju akcenat na usvajanju ova tri zakona“, kaže Lendo.

Dalje je naveo da se ‘Trojka, onako kako je došla na vlast, i sve vrijeme u popuštanju nekih principijelnih stvari po pitanju BiH, pokazala kao slaba i neodlučna, i u svemu tome je i obećala da će u okviru ova tri zakona pokušati da riješi Dodikove i Čovićeve zahtjeve’.

„Nadam se da to neće proći tako“, poručio je.

Govoreći o HDZ-ovom prijedlogu izbornog zakona, naglasio je da je to ‘još veće produbljavanje segregacije izbornog procesa na prostoru BiH’.

„Zanemariti sve Hrvate na prostoru Federacije koji žive u Tuzlanskom, Sarajevskom, Zeničkom i drugim kantonima… da se gleda i vrši izbor predsjednika iz HDZ-a samo tamo gdje će pobijediti u određenom kantonu gdje HDZ na vlasti – to je apsurd. Na kraju krajeva, kad dođe do izbora i promjena članova Predsjedništva, odnosno tog dijela izbornog zakona, onda je to promjena i diranje u Ustav, bez tih promjena nema donošenja tog zakona. S obzirom da Čović zna da to ne može proći, on pokušava s Trojkom da to provuče kroz ovaj dio izbornog zakona, kroz ove uslove, gdje će on pokušati da ih uvjeri da se taj dio može uraditi. To ne može proći kroz ovaj dio izbornog zakona“, tvrdi Lendo.

Lendo je kazao i da ‘ako Dodik bude tražio da se razgovora o Ustavnom sudu BiH koji je dejtonska kategorija, onda ćemo otvoriti pitanje naziva Republike Srpske’.

„I to je jedna ustavna kategorija. Ono što je Dejtonom propisano, sve dok Parlamentarna skupština i građani BiH se ne dogovore – to ne može proći parcijalno da se rješava“, rekao je Lendo.

Upitan očekuje li da visoki predstavnik nametne tehničke izmjene izbornog zakona, kazao je da ‘nije siguran da će on djelovati’.

„Očito Dodik i Čović su pokušali i uspjeli da to vrijeme prolongiraju. To im vrijeme treba. Kada je u pitanju izborni zakon, on je ostavljen da malo sačeka, a samim tim, visoki predstavnik je došao u jednu situaciju da nema hrabrosti da bude visoki predstavnik u BiH, nego pokušava da djeluje ovdje na nivou Federacije kao što je to uradio prilikom formiranja Vlade FBiH. Ovo je pokazatelj da on neće da uradi nešto što je u interesu BiH. Pozivam ga da donese tu odluku. Međutim, očito je pao pod Dodikov i Čovićev utjecaj. Jedino što je imao hrabrosti kada je mene smijenio, odnosno volju Bošnjaka“, tvrdi Lendo.

O Čoviću i Južnoj interkonekciji kaže:

„Nadam se da neće dobiti svog operatera. Da neće dobiti ni taj izborni zakon, ni kad je u pitanju CIK. Nadam se da ovaj probosanski dio to neće dozvoliti. Hoću da vjerujem da ni Trojka neće to prihvatiti“.

Južna interkonekcija FBiH i BiH je neophodna, ali treba pojednostaviti stvari – ne na način da se formira još jedno preduzeće kojim će upravljati HDZ, upozorava Lendo.

„To su sve elementi, ono što građani BiH s pravom sumnjaju – pripremanje za treću izbornu jedinicu, što nije dobro“, istakao je on.

Odgovorio je i na pitanje zašto se urušava zdrav Javni RTV sistem FBiH.

„Očito da Trojka pokušava i Federalnu televiziju da stavi pod potpuni utjecaj i kontrolu. To je jedan apsurd i to ne treba dozvoliti. Javni servis, posebno Federalni, koji do sad profesionalno i nezavisno radio, tako treba i nastaviti. SDP i Elmedin Konaković i svi ostali treba da pomognu Javnom servisu“.

O Konakovićevoj izjavi da ‘dugoročno rješenje očekujemo kada u menadžmentima oba javna emitera budu sjedili ljudi koji rade onako kako politika Trojke od njih traži’, ističe da je ta izjava katastrofalna.

„Ako bi se i blizu nešto takvo ostvarilo, onda će to biti katastrofalno za građane, neće imati redovno, pravovremeno informisanje, radit će se u interesu Trojke. Siguran sam da se to neće ostvariti“, kategoričan je on.

Govoreći o pitanju naplate RTV takse, kazao je da se Federalna televizija pokušava staviti u okrilje političkog utjecaja.

„Onaj ko je ekonomski zavisan, možda će biti i politički, urednički, i to je upravo njihov cilj. Pitanje oko naplate RTV takse je uzrokovano političkim tenzijama za ovladavanje RTV FBiH, što nije dobro“, zaključio je Lendo.