Home Novosti BiH Rektor Rifet Škrijelj o studenticama koje su negirale genocid: One će snositi...

Rektor Rifet Škrijelj o studenticama koje su negirale genocid: One će snositi konsekvence…

Rifet Škrijelj
Rifet Škrijelj

Rifet Škrijelj o studenticama koje su negirale genocid!

UNSA nije institucija koja će bilo koga pozivati na javni linč, istakao je Škrijelj te pozvao studente da se suzdrže od zapaljive retorike, te da prema drugim studentima iz RS-a imaju koretktan odnos

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj danas je, govoreći o studenticama Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, koje su na dan kada se obilježavala 28. godišnjica genocida u Srebrenici kada je klanjana dženaza za 30 žrtava, veličale ratnog zločinca Ratka Mladića i negoirale genocid, istakao da je činjenica kako su one odstupile od pravila kojima se mora povinovati svaki student na UNSA.

– One će snositi one konsekvence koje su predviđene zakonom i Statutom. UNSA nije institucija koja će bilo koga pozivati na javni linč, ali također pozivam studente UNSA da se suzdrže od zapaljive retorike, te da prema drugim studentima, a kojih imamo jako puno iz eniteta Republika Srpska, odnos mora biti koretktan jer oni nisu krivi za ono šta su uradile ove dvije studentice, kazao je rektor Škrijelj.

Također je istakao da suosjećaju sa onim porodicama koje su izgubili svoje najdraže u proteklom ratu 1992 – 1995. uključujući i genocid u Srbrenici.

Studentice Fakulteta za kriminalistiku Valentina Vujičić i Slađana Todić će, kako što je poznato, svoje školovanje će, na poziv direktora BIA-e Aleksandra Vulina, nastaviti u Srbiji, koja će ih čak i stipendirati.

Škrijelj je komentarisao mogućnost da one nastave studij u Beogradu.

– Ukoliko budu upisane na Univerzitetu u Beogradu, sa kojim UNSA ima sporazum o saradnji, tijela i organi UNSA će razmotriti način na koji će djelovati kako bi redefinisali odnose. Jer, kada bi neko povrijedio pravila i zakone Srbije na sličan način, ne bi mogao naći utočište na Univerzitetu u Sarajevu. Oni koji nisu dobrodošli na univerzitetima u Srbiji, posebno kada bi bila u pitanju slična djela – nisam siguran da bi našli utočište na UNSA, istakao je Škrijelj.

Tužajn je, jer kako je kazao, zbog činjenice da postoji makar jedan mladi čovjek, posebno među studentskom populacijom, spreman veličati one koji su počinili najcrnije zločine za koje su, na kraju, i presuđeni.