Home Novosti RUSI NUDILI KOMPROMIS AMERIKANCIMA: Bili su spremni glasati za Schmidta ali pod...

RUSI NUDILI KOMPROMIS AMERIKANCIMA: Bili su spremni glasati za Schmidta ali pod OVIM USLOVIMA!

Vijeće sigurnosti UN nije glasalo o rezoluciji kojom bi potvrdilo imenovanje Chistiana Schmidta, tako da predstavnik Rusije nije dobio priliku da uloži veto na njegov izbor.

Banjalučki portal Srskainfo piše da je iz iz diplomatskih izvora doznao detalje tajnih pregovora Rusa i Amerikanaca oko izbora novog šefa OHR-a.

Nakon što je završena rasprava, koju javnost u BiH pamti po verbalnom duelu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i ruskog ambasadora pri Vijeću sigirnosti UN Vasilija Nebenzja, obavljene su konsultacije na najvišem nivou, na kojima je Rusija predlagala kompromisno rješenje.

– Na zatvorenim konslutacijama, Rusi su predložili donošenje rezolucije kojom bi Schmidt bio imenovan, pod uslovom da to imenovanje bude na godinu dana i bez upotrebe tzv. bonskih ovlaštenja. Ali, SAD su poručile da je to za njih završena stvar. Druge zemlje u ovome nisu učestvovale, konsultacije su završene za desetak minuta – otkriva odlično obaviješten izvor Srpskainfo.

Podsjećamo, predstavnik SAD u Vijeću sigurnosti, Richard Mills, na sjednici je tvrdio da za imenovanje visokog predstavnika u BiH nije potrebna saglasnost svih članica VS UN.

Mills je podsjetio je da su svi članovi u Upravnom odboru Vijeću za provedbu mira (PIK), osim Moskve, podržali imenovanje Schmidta, te ponovio da “za to nije potrebno da sve članice budu saglasne i da Vijeće sigurnosti UN ne mora potvrditi njegovo imenovanje”.

Prema njegovim riječima, imenovanje Schmidta je “zatvoreno pitanje”.

Ipak, prema riječima anonimnog izvora banjalučkog portala, to što Schmidta dolazi bez potvrde u VS UN, daje prostor za određeno političko djelovanje rukovodstva Republike Srpske, koje je poručilo da ne želi da sarađuje sa nelegitimnim visokim predstavnikom.

Kako kaže, bez obzira što su iza Schmidta sve zemlje, izuzev Rusije i rezervisane Kine, činjenica da nije potvrđen rezolucijom Vijeća sigurnosti je za njega opterećenje i, ukoliko RS zaista odbije saradnju, Nijemac bi mogao da ima problema u provođenju mandata u BiH.

S druge strane, rasprostranjeno je uvjerenje kako predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, neće olako pokvariti odlične odnose izgrađene s Njemačkom, koja je uvjerljivo najveći investitor i najvažniji trgovinski partner Srbije. Računa se da će Vučić utišati Dodikovo nezadovoljstvo i prisiliti ga na suradnju sa Schmidtom.

(SL.B.)