Home Novosti BiH Ruska ambasada otvoreno prijeti: “U slučaju praktičnog približavanja BiH i NATO-a, Rusija...

Ruska ambasada otvoreno prijeti: “U slučaju praktičnog približavanja BiH i NATO-a, Rusija će reagovati na taj neprijateljski korak”

Ruska Ambasada u BiH saopštila je da je smisao postojanja NATO-a, koji se pretvorio u geopolitički projekt Zapada, borba protiv Rusije, te da će u slučaju praktičnog približavanja BiH i Alijanse reagovati na taj, kako kažu, neprijateljski korak.

– Pristupanje NATO-u će prinuditi Sarajevo da zauzme stranu u vojno-političkoj konfrontaciji čiju filozofiju Amerikanci, a usljed njih i NATO, nameću Evropi i Rusija će u slučaju praktičnog približavanja BiH i NATO, reagovati na taj neprijateljski korak – poručili su iz ruske ambasade u BiH.

Ovo je otvorena prijetnja Bosni i Hercegovini. U nastavku prenosimo ostatak skandaloznog saopćenja, odnosno prijetnje ruske ambasade u BiH.

– Sama ekspanzija slabi regionalnu sigurnost i stabilnost, generira psihologiju `država na ratnoj liniji`, stvarajući, u suštini, nove ili pomičući stare linije podjele u Evropi, u suprotnosti je s potrebom za pojavom kvalitativno novog sistema kolektivne sigurnosti na kontinentu, koji upravo zahtijeva ujedinjenje napora u borbi protiv novih prijetnji i rizika – dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je “mehaničko proširenje NATO-a inercija prošlosti, ovjekovječivanje pristupa blokova iz vremena Hladnog rata, koji se odavno završio”, ali da to partneri u Briselu često zaboravljaju.

Iz ruske Ambasade u BiH su ocijenili da NATO, kako pokazuje praksa, nije u mogućnosti da odgovori na glavnu stvarnu prijetnju savremenosti – terorizam.

– Štaviše, akcije saveznika u Iraku, pa u Libiji i drugim zemljama regije Bliskog istoka, uključujući Siriju, samo šire ekstremizam i haos, stvaraju plodno tlo za pojavu novih terorističkih ćelija, čija meta odmazde postaju i države članice bloka – navodi se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade ističu da bi o tome trebalo da porazmisle BiH vlasti, s obzirom na činjenicu da su se neki građani BiH borili u Siriji na strani militanata, a sada se masovno vraćaju u domovinu.

Iz Ambasade su ocijenili da je mit da je NATO struktura koja promoviše pomirenje, te doprinosi pronalaženju dodirnih tačaka među svojim članicama, a kao primjer su naveli Tursku i Grčku, koje su u permanentnom međusobnom sukobu i čiji se odnosi nimalo nisu poboljšali tokom članstva u bloku.

Pristupanje NATO-u, napominju, neće automatski popraviti ni socio-ekonomsku situaciju u BiH, na šta toliko računaju mnoge pristalice Alijanse, te dodaju da željeno članstvo u organizaciji ne podrazumijeva samo korištenje njenih mogućnosti, već i prihvatanje određenog niza obaveza.
– Da li je BiH spremna da šalje svoje mlade ljude u udaljene krajeve planete da ginu za tuđe geopolitičke interese? Znatno povećati svoju vojnu potrošnju umjesto usmjeravanja tih sredstava na rješavanje gorućih problema kojih i bez toga ima dovoljno u BiH? – pitaju iz Ambasade Rusije u BiH.

U saopštenju se navodi da Alijansa nije uspjela adekvatno reagovati ni na širenje pandemije virusa korona, te da nije tajna da su države članice NATO-a među najviše pogođenim na svijetu i da imaju ozbiljne poteškoće u borbi protiv kovida 19.

– Suprotno našim zapadnim partnerima, mi ne namećemo izbor spoljnopolitičkih prioriteta. Ali, istovremeno, pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve “za” i “protiv”, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju, da pogledaju uspješan primjer dinamično razvijenih zemalja koje se nisu pridružile NATO-u, kao što su Austrija, Irska, Švajcarska, Švedska i Finska – poručuju iz ruske Ambasade u BiH.
Iz Ambasade Rusije pitaju “da li je NATO duševna bolnica koja je stvorena radi liječenja postojećih strahova i fobija”, te koga se BiH boji, pa da joj je potrebna zaštita saveznika u bloku, s obzirom na to da je, prema izjavama, jedna od glavnih teza u korist evroatlantskih integracija BiH, psihološki i emocionalni aspekt.

Previous articleHIT NA INTERNETU: Marija Selak-Raspudić – “Na Vukovar su bačene atomske bombe, takozvane krmače”, a takve su HVO i HV koristili za uništavanje Mostara i Gornjeg Vakufa (FOTO, VIDEO)
Next articleNJEMAČKA SAOPŠTILA ZVANIČNI STAV: “Stvaranje trećeg entiteta postojećoj Federaciji BiH i Republici Srpskoj iz naše perspektive ne bi trebao…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.