Home Novosti RUSKI AMBASADOR U SRBIJI POTVRDIO STRAHOVE ZVANIČNE MOSKVE: “Situacija u vezi s...

RUSKI AMBASADOR U SRBIJI POTVRDIO STRAHOVE ZVANIČNE MOSKVE: “Situacija u vezi s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom VEOMA ZABRINJAVA”

Situacija u vezi s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom veoma zabrinjava, jer ne ohrabruju poruke Zapada u kojima se insistira na priznanju Kosova, ali i pokušaji da se Republici Srpskoj “oduzmu ovlaštenja garantovana Dejtonskim sporazumom”, rekao je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko istaknuo je da je pristup Beograda u dijalogu sa Prištinom pošten i da je neophodno postići rješenje koje može da potvrdi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Bocan-Harčenko je rekao za Tanjug da Rusija u kontaktima sa međunarodnim partnerima “gura” stav koji odgovara Beogradu.

Kao najsvježiji primjer diplomatsko-političkih aktivnosti Moskve, on je naveo razgovor šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom prije nekoliko dana u Moskvi, tokom kojeg je iznesen stav Rusije o situaciji na Zapadnom Balkanu.

“Lavrov je govorio o nemogućnosti pritisaka i kršenja suvereniteta na Zapadnom Balkanu, imajući na umu, osim Kosova, i pitanje Bosne i Hercegovine i prevelikih aktivnosti visokog predstavnika. To vidimo kao miješanje u unutrašnje stvari BiH, koja je nezavisna država, a ne protektorat”, istaknuo je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador naveo je i da političku situaciju u Prištini vidi kao nestabilnu, uz ocjenu da je teško predvidjeti kada će biti nastavljen dijalog s Beogradom pod okriljem EU i kakvi će biti njegovi rezultati.

On je rekao da je ohrabrujuće to što postoji saradnja, razumijevanje sa Srbijom. “Što se tiče Kosova, Srbija ima ključnu ulogu, pa jednu od ključnih – što se tiče BiH”, rekao je Bocan-Harčenko.

(SB)

Previous articleRASPISAN TENDER ZA IZBOR PONUĐAČA KOJI ĆE UKLONITI CRKVU IZ DVORIŠTA FATE ORLOVIĆ
Next article(FOTO) Sramotni grafiti u centru Novog Sada: U Srebrenici nije bilo genocida, Ratko Mladić je srpski heroj
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.