Home Novosti BiH SA BERETKOM NA GLAVI I ZASTAVOM ARMIJE RBIH U RUCI: MLADIĆ IZ...

SA BERETKOM NA GLAVI I ZASTAVOM ARMIJE RBIH U RUCI: MLADIĆ IZ ZAVIDOVIĆA RANO JUTROS KRENUO PUTEM SPASA

Edvin Maglajlić, mladić iz Zavidovića, jutros u četiri sata krenuo je na put spasa.

Kao i svake godine, Maglajlić se odlučio nastaviti tradiciju 156 kilometara pješačenja na na Marš spasa od Zavidovića do Potočara u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Maglajlić je krenuo od Spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima i civilnim žrtvama rata ’92-’95.

Maglajlić već dugi niz godina pohodi stazama svjedoka počinjenog genocida u Srebrenici, stazama onih koji su dali živote da bi mi živjeli danas, stazama onih koji bi bili ponosni na ovakve mladiće u Bosni i Hercegovini.

Sa zelenom beretkom na glavi, zastavom Armije Republike Bosne i Hercegovine u rukama zaputio se na daleki put kojim opominje cijelu Bosnu i Hercegovinu i svijet da se ne zaboravi ono što se dogodilo

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine.

Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica).

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

(Hayat)