Home Novosti BiH SAD JE SVE JASNO/ ERIC NELSON POJASNIO AMERIČKE SANKCIJE ATV-u: “Na listi...

SAD JE SVE JASNO/ ERIC NELSON POJASNIO AMERIČKE SANKCIJE ATV-u: “Na listi su zbog Dodikovih tendera, on je kroz nju usmjeravao za…”

Eric Nelson ističe da je jako važno shvatiti da ATV nije sankcionisan kao medijska kompanija, već kao korumpirana firma koju kontrolišu Dodik i njegova porodica

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson u intervjuu za Oslobođenje i Nezavisne novine kaže kako je korupcija Milorada Dodika dobro poznata i da se protiv nje u ovoj zemlji niko ne bori.

Sankcije smatra važnim, jer pozivaju na odgovornost.

Pod sankcijama SAD-a našla se jedna medijska kuća. Da li su opravdane zabrinutosti onih koji to vide kao udar na medijske slobode? Da li to, naprimjer, znači da Vaša Ambasada i američki zvaničnici više neće davati izjave novinarima ATV-a, bila su pitanja

“Imali ste iskustvo s tim koliko smo ozbiljni kada govorimo o važnosti slobode medija. To je ključni stub demokratije. Kada ATV bude imao pitanja za nas, mi ćemo odgovoriti na njih. Nama nije dozvoljeno kao američkom entitetu da poslujemo sa ATV-om, ali jako je važno shvatiti da ATV nije sankcionisan kao medijska kompanija, već kao korumpirana firma koju kontrolišu Dodik i njegova porodica. Dodik je kroz nju usmjeravao tendere za svoju djecu, javne tendere ka ATV-u, i to je poslovna korumpirana jedinica. Ne radi se ovdje o prosudbi integriteta novinara, već korumpiranoj poslovnoj jedinici”, ističe Nelson.