Home Novosti BiH SADA JE JASNO ZAŠTO JE ČOVIĆ NAKON IZBORA PUTOVAO U ZAGREB: Hrvatski...

SADA JE JASNO ZAŠTO JE ČOVIĆ NAKON IZBORA PUTOVAO U ZAGREB: Hrvatski ministar Radman pred Vijećem EU agitirao za promjene Izbornog zakona u BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je svoje europske kolege obavijestio o nedavno održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini i pozvao na što skorije izmjene Izbornog zakona u toj državi, piše Hina.

Grlić Radman učestvovao je na Vijeću ministara EU-a, koje se zbog epidemioloških razloga održalo putem videolinka.

„Ono što je meni bilo jako važno je da sam izvijestio o lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 15. studenoga, te naglasio važnost izbora u Mostaru 20. prosinca“, rekao je šef hrvatske diplomatije na konferenciji za medije dodavši da je europske kolege obavijestio da će se izbori u tom gradu održati usljed dogovora političkih lidera u BiH.

Taj dogovor predviđa i izmjene Izbornog zakona, rekao je Grlić Radman.

„Ponovio sam kako je važno gledati prema budućnosti i parlamentarnim izborima 2022. i da je upravo zbog ostvarivanja funkcionalnosti i političke stabilnosti BiH potrebno čim prije krenuti u proces izmjene Izbornog zakona“, kazao je hrvatski ministar.

Grlić Radman je pozvao ministre da EU poveća svoju pažnju prema situaciji u BiH te da joj, zbog, kako je rekao, njene složenosti, prilagodi pristup i uzme u obzir sve njezine specifičnosti, prenosi Hina.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell na Vijeću je najavio svoju posjetu BiH povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a kazao je i kako dijeli zabrinutost zbog stanja u BiH, rekao je hrvatski ministar.

Podsjećamo, odman nakon nedjeljnih izbora u BiH, u Zagreb je otputovao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, i sastao se sa hrvatskim ministrom Grlićem Radmanom. Sada je postalo očigledno da je Radmanovo obraćanje ministrima EU bio razlog ove posjete, kao i još jedna agitacija prema EU, da se donošenje Izbornog zakona u BiH uskladi s interesima Čovića i njegovog HDZ-a.

(SB)

Previous articleCIK odlučio: Otvorena istraga zbog izbornih nepravilnosti u Srebrenici
Next articleINCIDENTI U SKUPŠTINI KOSOVA: Žestoka rasprava prerasla u fizički OBRAČUN (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.