Home Novosti Šamar kakav Putin nije očekivao: Jedan od najvećih saveznika okrenuo leđa Rusiji

Šamar kakav Putin nije očekivao: Jedan od najvećih saveznika okrenuo leđa Rusiji

Ovakav stav Kazahstana tumači se kao iznenađenje, ali i snažan udarac Moskvi

Kazahstan je jedan od najbližih saveznika Ruske Federacije, ali tamošnja vladajuća garnitura, koja činjenicu da i dalje drži uzde vlasti može zahvaliti Putinovoj vojnoj intervenciji, odbila je zahtjev Moskve da se priključi invaziji na Ukrajinu.

Kako javlja NBC News, ta bivša sovjetska republika objavila je i da ne priznaje dvije odmetnute ukrajinske pokrajine, samozvanu Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, na čije je pozive Putin formalno i započeo udar na Ukrajinu.

Ovakav stav Kazahstana tumači se kao iznenađenje, ali i snažan udarac Moskvi.

– Pozdravljamo objavu Kazahstana da neće priznati Lugansku Narodnu Republiku i Donjecku Narodnu Republiku. Također pozdravljamo odbijanje Katahstana da pošalje vlastite trupe ne bi li se pridružili Putinovu ratu u Ukrajini, navodi se u priopćenju američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Kao što je poznato, početkom godine vladajući režim u Kazahstanu, zbog velikih uličnih prosvjeda koji su izbili zbog skoka cijene autoplina, bio je na rubu pada, no uslijedila je intervencija ODKB-a, svojevrsne ruske inačice NATO-a te su ruske vojne snage stabilizirale situaciju i očuvale vladajući režim koji mu, barem kada je Ukrajina u pitanju, nema namjeru vraćati bilo kakve usluge.