Home Novosti BiH SARAJEVSKI ADVOKAT SENAD PEĆANIN: “Stanivuković nastavlja utabanim stazama nacionalizma…”

SARAJEVSKI ADVOKAT SENAD PEĆANIN: “Stanivuković nastavlja utabanim stazama nacionalizma…”

…koji ništa dobro ne može donijeti nijednoj državi i sredini u našem regionu”, zaključio je Pećanin.

Nakon što mu je nedavno ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković ponovo je posjetio tu državu i izazvao burne reakcije građana i političara izjavom u kojoj je negirao postojanje crnogorske nacije.

Reakcije nisu izostale ni iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine ali i regiona, piše crnogorski Gradski portal.

Ovom skandaloznom, nekulturnom i izjavom koja, prema riječima sarajevskog advokata Senada Pećanina, izlazi iz svih normi pristojnog ponašanja običnog građanina, a kamoli čovjeka koji predstavlja Banja Luku — Stanivuković je pokazao da pripada ešalonu srpskih političara, koji ne prezaju ni od najprizemnijih uvreda kada je riječ o realizaciji projekta “srpskog sveta”.

“Nažalost, Draško Stanivuković je u Bosni i Hercegovini viđen kao toliko iščekivani dašak promjena u odnosu na nacionalističke, kriminalne i koruptivne vlasti, kojima je BiH okovana. Međutim, već od prvog dana mandata pokazao je da su ta nadanja i očekivanja bila u potpunosti neutemeljena”, istakao je Pećanin za Gradski portal.

Riječ je, kako dodaje, o kontinuitetu Stanivukovićevih ispada u kojem pokazuje nacionalističko lice.

“Pokazuje jedan šovinizam i to ne samo prema Crnogorcima, već i Bošnjacima, Albancima i drugim narodima na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Očito je da mlada generacija političara nastavlja utabanim stazama nacionalizma, koji ništa dobro ne može donijeti nijednoj državi i sredini u našem regionu”, zaključio je Pećanin.

Od Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, Gradski portal pokušao je da saznamo kakva je diplomatska praksa i da li će zvanične institucije te zemlje preduzeti nešto povodom posljednje izjave gosta iz Banja Luke, ali navode kako odgovor na pitanja nisu dobili.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore ukinulo je rješenje crnogorske Uprave policije kojim se Stanivukoviću zabranjuje ulazak u tu zemlju.

On je prošle godine učestvovao u litijama koje su organizovane neposredno pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, a policija mu je, nakon privođenja, izdala rješenje da napusti Crnu Goru kroz sat vremena.

Tada mu je i zabranjen ulazak u državu u narednih godinu. Iako je rješenje prvostepenog organa o zabrani ulaska trebalo da važi do 29. augusta ove godine, ono je ukinuto krajem juna, čime je Stanivukoviću ponovo omogućen ulazak u Crnu Goru, piše crnogorski Gradski portal.

(SB)