Home Novosti BiH ŠAROVIĆ NIJE OPTIMISTA: “Mislim da je smiješno da se uopšte može zamisliti...

ŠAROVIĆ NIJE OPTIMISTA: “Mislim da je smiješno da se uopšte može zamisliti da…”

“…Izborni zakon donesu tri vodeće stranke kako se, na neki način, sada to protežira, a ja mislim da je to potpuno pogrešan put.”

Svoje viđenje novog Izbornog zakona ovaj vikend imat će priliku iznijeti i opozicija. Čini se da je Matthew Palmer svima podijelio zadatke pa će vikend provesti radno, pogotovo nedjelju. Hoće li Palmer uspjeti pomiriti sukobljene stavove i suprotne tabore ili, ipak, ne nosi čarobni štapić?

O očekivanjima su u “Federaciji danas” razgovarali sa predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem.

Kaže da ne zna tačno ko će prisustvovati sastanku, ali da će se vjerovatno razgovarati o Izbornom zakonu.

“Moguće je da budu i neke druge teme, ali Izborni zakon je očito nešto o čemu ćemo da podijelimo mišljenja.”

Smatra da će biti odvojeni sastanci sa pozicijom i opozicijom.

“Što se mene tiče, meni je svejedno. Bitno je da sagovornici čuju mišljenja svih, i pozicije i opozicije. Mislim da je Izborni zakon, poslije Ustava, vjerovatno najznačajniji dokument u jednoj zemlji. Za mene je nezamislivo da u takvom dokumentu ravnopravno ne učestvuje opozicija. On jedino ima tu svoju težinu, kredibilitet ukoliko učestvuju i pozicija i opozicija, ukoliko postignemo kompromise, jer to nije stvar većine. I ne samo većine i pozicije nego i nevladinog sektora, civilnog društva, CIK-a. Mislim da je smiješno da se uopšte može zamisliti da Izborni zakon donesu tri vodeće stranke kako se, na neki način, sada to protežira, a ja mislim da je to potpuno pogrešan put.”

Ističe da, izuzev ako se ne desi neki veliki pritisak s različitih strana, šanse za promjenu Izbornog zakona nisu velike.

“S obzirom na to da smo i čuli da se potežu neka najvažnija pitanja. Ona jesu važna i bilo bi odlično da se postigne dogovor oko izbora članova Predsjedništva, no to se pokušava 15 godina i nisam baš siguran da je ovo možda taj pravi moment zbog toga što se insistira praktično na sve ili ništa. Znači, ta pitanja su uslov uopšte da se raspravlja o ostalim detaljima Izbornog zakona, što je, po meni, pogrešno. Mislim da će ta vrsta pritiska, da se moraju naći i riješiti najteža pitanja, dovesti u pitanje uopšte tu ideju i pokušaj da uopšte dođe do promjene Izbornog zakona. Ja sam radije za varijantu da se pokuša naći rješenje za Predsjedništvo, Dom naroda i još neka teža pitanja oko kojih godinama nema konsenzusa, a ako to nije moguće, onda da se na sto stave i ona pitanja, oni članovi oko kojih ima saglasnosti većine parlamentarnih stranaka u BiH, pa i nevladinog sektora. Znači, izmjene manjeg obima vjerovatno da, tako da sam ja zagovornik da se pokuša doći do rješenja koje bi uključilo i ova najteža pitanja, a ako to nije moguće, onda da se ide ovim srednjim ili, rekao bih, lakšim putem.”

Šarović kaže da od sastanka s američkom delegacijom ne očekuje ništa epohalno.

“Mislim da će vjerovatno neki od članova delegacije s naše strane biti pod značajnim pritiskom i pokušajem da se dođe do rješenja, no mislim da nisam veliki optimista. Mislim da se krenulo lošim putem na samom početku i, ukoliko ne dođe do promjene Izbornog zakona, isključivi krivci će biti ove tri vladajuće stranke SDA, HDZ i SNSD, jer su za sebe prigrabile neka ovlaštenja u ovom procesu promjene Izbornog zakona koja nisu smjeli da uzmu, jer Izborni zakon nije neki zakon o zaštiti prirodne okoline pa da može većina da nametne određena rješenja.”

O djelovanju opozicije u Republici Srpskoj, kaže da je i Nebojša Vukanović, jedan od članova opozicije, vrlo izrazito opoziciono orijentisan.

“Ja mislim da se radi o jednom trenutku i, rekao bih, njegovoj kritici određenih pojava u okviru opozicionog bloka. Uvjeren sam da će on biti s nama, to je njegovo prirodno mjesto. Vjerujem da neće biti nikakvih iznenađenja u tom smislu. Očekujem ga već na sljedećem sastanku.”

Navodi da je na Jahorini zaključeno da pitanje kandidature ostave za kasnu jesen.

“Vidjeli smo da imamo prečih poslova, da imamo različita mišljenja o tome. Tako da je to bio jedan zajednički dogovor da prije kasne jeseni ne krenemo s tim s obzirom na to da ove tri najveće stranke, jedni bi htjeli, prije svega PDP, da kandidate imamo odmah. SDS zastupa varijantu da se to pitanje ne postavlja prije jeseni, dok DNS misli da pitanje kandidatura tek treba da dođe na proljeće iduće godine. Tako da moramo imati tu vrstu kompromisa, razumjeti jedni druge, dogovorit ćemo se. Imena je bilo više, no sada smo utihnuli s tim. Vjerujemo i da će još neko da nam pristupi. Tu je i Nebojša Vukanović, čiju snagu apsolutno ne treba potcijeniti na bilo koji način i treba je uvijek usmjeriti spram postojećeg režima. Ali, ima i drugih, manjih stranaka koje imaju interes da nam pristupe. Mislim da će biti svaki glas značajan.”

Na pitanje da li on ima ambicije da bude kandidat, odgovara da imaju mnogo prečeg posla u stranci te da su izbjegavali tu vrstu tihog predstavljanja.

“Ja sam predsjednik stranke, naravno da ću biti pitan nekog dana vezano za ambicije i predsjednika stranke, ali i ostalih važnih članova u SDS-u, tako da mislim da uvijek kadrovsko pitanje i pitanje kandidatura, posebno u složenoj koaliciji kakva će da bude kod nas, nisu laka pitanja. Nekada padamo na tom ispitu. Mislimo da možemo savladati vladajuće i da je ovo možda u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa najbolji trenutak, ne samo što mi mislimo da smo dobri nego mislim da je vlast u RS-u zaista na toj najnižoj tački popularnosti, da su u velikoj krizi i da se to i osjeti i vidi.

S obzirom na ono što je Denis Zvidzić rekao da će biti nezavisni kandidat, ja mogu da čitam da će opozicioni blok u Predstavničkom domu dobiti još jednog člana i time ćemo se poziciji u Predstavničkom domu. Mislim da će biti zanimljivo u sedmicama i mjesecima koji su pred nama”, zaključio je Šarović.

(Federalna.ba)

Previous articleSKANDAL U OHRIDU: Brnabićka ponizila BiH, Tegeltija mirno slušao i gledao
Next articleOglasio se Sadik Hasanović po posljednji put: Oca i majku su mi iz Srebrenice protjerali u julu 1995. godina! Poštujem Srbiju. Onu Srbiju koja je spremna da idemo dalje!”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.