Home Novosti “SB” OTKRIVA: Čovićevi mediji lažirali poruke Christiana Schmidta, budući visoki predstavnik nije...

“SB” OTKRIVA: Čovićevi mediji lažirali poruke Christiana Schmidta, budući visoki predstavnik nije rekao da je Dejtonski sporazum “sveta obaveza” (VIDEO)

U četvrtak 24. juna budući visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se (vjerovatno po posljednji put) u njemačkom Bundestagu.

Schmidt se ovom prilikom zahvalio Angeli Merkel na povjeravanju narednih obaveza koje će obavljati iz Sarajeva, te se osvrnuo na svoju buduću ulogu koju će imati kao visoki predstavnih međunarodne zajednice u BiH.

Govor Christiana Schmidta u Bundestagu odjeknuo je u domaćoj javnosti, a mediji pod kontrolom Dragana Čovića od reda su u naslov istakli navodnu Schmidtovu rečenicu: “Daytonski sporazum za nas mora biti sveta obaveza i dužnost”.

“Sjedinjene Američke Države i Europa će djelovati na Balkanu i u kontekstu BiH iskoristio bih riječi predsjednika Bidena, koje je izgovorio tijekom boravka u Bruxellesu prošlog tjedna, kada je govorio o američko-europskom partnerstvu – ‘Daytonski sporazum mora biti naša sveta dužnost i obaveza’. Članstvo u EU za zemlje Zapadnog Balkana ne smije biti utopija, već realnost”, stoji u tekstu portala “Dnevnik.ba”, bliskog HDZ-u.

Međutim, govor Christiana Schmidta na koji se pozivaju hercegovački portali u Bundestagu u cjelosti je dostupan na internetu, i lako se uočava da budući visoki predstavnik uopće ne pominje Dejtonski sporazum.

Naime, Christian Schmidt je u svom govoru istakao riječi američkog predsjednika Joe Bidena iz Bruxellesa koji je za evropsku sigurnost rekao da je “sveta obaveza”.

Schmidtov govor u videu možete pogledati od vremena 1:11:35.

Nažalost, na ovaj grubi falsifikat govora Christiana Schmidta od strane medija odanih HDZ-u, nasjeli su i brojni sarajevski mediji, među kojima je Al Jazzera, Face TV, ali i brojni drugi.

(SB)

Previous articleKURTI OTKRIO VELIKU TAJNU: „Francuski predsjednik Macron me je pitao šta ćemo Srbiji dati u zamjenu za priznanje Kosova“!?
Next articlePREDSJEDNIKU SRBIJE DANIMA NEĆE BITI DOBRO: Pogledajte kako je genijalni Zoran Kesić ismijao jednoiposatnu Vučićevu tiradu LAŽI I OBMANA u Skupštini Srbije (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.