Home Novosti ŠEF DIPLOMATIJE EVROPSKE UNIJE U AKCIJI: “Vidjećemo provokacije na Zapadnom Balkanu, posebno...

ŠEF DIPLOMATIJE EVROPSKE UNIJE U AKCIJI: “Vidjećemo provokacije na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH. Kako bismo podržali stabilnost te zemlje, ODLUČIO SAM…”

Šef diplomatije EU Josep Borrell kaže da postoji rizik od uticaja Moskve koji bi mogao da izazove probleme u ruskom susjedstvu i najavljuje konkretnu podršku za Moldaviju, Gruziju i nadzor nad Zapadnim Balkanom.

”Vidjećemo provokacije na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH. Kako bismo podržali stabilnost te zemlje odlučio sam da mobilišem rezervne snage Operacije Altea, što značio raspoređivanje dodatnih 500 vojnika ove Misije na terenu tokom narednih dana”, kaže Borell.

Šef diplomatije EU osudio je ruske dezinformacione kampanje, a posebno onu o navodnoj intervenciji Rusije kako bi spriječila genocid nad narodom u Dombasu koji govori ruski.

Borrell naglašava da je EU u kontaktima sa međunarodnim partnerima kako bi osigurala najširu moguću međunarodnu osudu ponašanja Rusije.

On ocjenjuje da opasnost od ”agresivnog ponašanja Putina” nije samo problem Ukrajine i EU već međunarodne zajednice.

”Rusija mora da vidi da će biti izolovana od međunaronde zajednice”, kaže Borrell.

Borrell kaže da će nakon večerašnjeg Vijeća sigurnosti UN na kome očekuje ruski veto na francusku rezoluciju o osudi napada na Ukrajinu, sa istim prijedlogom ići na Generalnu skupštinu UN da bi se vidjelo ko osuđuje ovakvu agresiju i ponašanje Rusije.