Home Novosti BiH ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ VRŠI PRITISAK NA SCHMIDTA: Traži od visokog predstavnika da tuži...

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ VRŠI PRITISAK NA SCHMIDTA: Traži od visokog predstavnika da tuži Srbiju za agresiju i genocid nakon presuda Stanišiću i Simatoviću

Mehmedović smatra da visoki predstavnik Christian Schmidt treba podnijeti tužbu protiv Srbije i Hrvatske za agresiju i tražiti ratnu odštetu.

Nakon presude Stanišiću i Simatoviću, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Šemsudin Mehmedović, iznio je svoje mišljenje o daljim koracima koje treba poduzeti.

Mehmedović smatra da visoki predstavnik Christian Schmidt treba podnijeti tužbu protiv Srbije i Hrvatske za agresiju i tražiti ratnu odštetu.

Mehmedović ističe da je presuda Stanišiću i Simatoviću, koju je izrekao Međunarodni rezidualni mehanizam, pokazala da se u Bosni i Hercegovini nije vodio građanski rat, već međunarodni sukob.

Izjavu glavnog tužitelja Brammertza, koji je naglasio ulogu političkih rukovodstava susjednih zemalja u sukobu, Mehmedović vidi kao povod za daljnje akcije.

Srbija i Hrvatska moraju se javno odreći agresorskih politika

Ovaj političar smatra da tretman Srbije i Hrvatske u kontekstu BiH u međunarodnoj politici nije održiv. Prema njegovim riječima, te dvije države moraju javno se odreći agresorskih politika prema Bosni i Hercegovini te platiti ratnu odštetu. Međutim, Mehmedović naglašava da trenutno ne postoji mehanizam koji bi osigurao odgovornost susjednih zemalja za agresiju.

Stoga, prema njegovim riječima, međunarodna zajednica, konkretno Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, mora podići tužbe protiv Srbije i Hrvatske za agresiju i zahtijevati ratnu odštetu u ime Bosne i Hercegovine.

Mehmedović smatra da je obaveza Ureda Visokog predstavnika (OHR) tužiti te dvije države kako bi se osigurala pravda.

Ko podstiče sukobe širom svijeta?

Ukoliko se ne poduzmu koraci za traženje ratne odštete, Mehmedović izražava zabrinutost da je međunarodna zajednica, uključujući UN, stvorila model koji neće spriječiti, već podsticati agresije i međunarodne sukobe širom svijeta.

Stavovi zastupnika Mehmedovića izazvali su pažnju javnosti te će biti zanimljno vidjeti kako će se situacija dalje razvijati i hoće li biti poduzeti koraci koje on predlaže.

Previous articleNOVA VELIKA UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: Hoće li krivično odgovarati oni koji ne budu poštovali odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta… (VIDEO)
Next articlePogledajte snimak koji je objavio Glas Amerike: Bakir Izetbegović za osam godina u Predsjedništvu se nije pojavio u Washingtonu, ostaje bez međunarodnih saveznika
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.