Home Novosti BiH SKANDALOZNA, GROZNA IZJAVA: Milorad Dodik rekao da se u Potočare donose prazni...

SKANDALOZNA, GROZNA IZJAVA: Milorad Dodik rekao da se u Potočare donose prazni tabuti

Dodik je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna rekao kako se u memorijalnom kompleksu u Potočarima zapravo ne pokapaju posmrtni ostaci nego se donose tabuti na kojima samo pišu imena.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je u subotu zanijekao kako je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima i ustvrdio da se na memorijalnom groblju ne pokapaju žrtve, nego prazni tabuti.

Dan uoči 26. godišnjice genocida u kojemu su pripadnici tzv. vojske i policije RS ubili više od osam hiljada Bošnjaka, Dodik je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna rekao kako se u memorijalnom kompleksu u Potočarima zapravo ne pokapaju posmrtni ostaci nego se donose tabuti na kojima samo pišu imena.

“Ima podataka da su tabuti prazni, da u njima nema posmrtnih ostataka, nego se samo stavi ime”, skandalozna je i grozna izjava Milorada Dodika.

U Potočarima su dosad pokopani ostaci 6652 žrtve iz Srebrenice čija su tijela ekshumirana iz brojnih masovnih grobnica. Ove godine uz njih će počivati još 19 identificiranih žrtava.

Pozivajući se na neimenovanog švedskog naučnika, Dodik je kazao kako je nemoguće dokazati da je u Srebrenici počinjen genocid “imajući u vidu da ne postoji lokalni genocid”.

Kvaifikaciju srebreničkog zločina kao genocida opisao je kao “izmišljotinu Amerikanca koji je muslimanske vjeroispovijesti, profesora, koji je u Kongresu SAD svojedobno tražio podršku za to da se stvar oko genocida revitalizira i da se na taj način uspostavi tretman navodnih lokalnih genocida, što ne postoji”.

“Ta platforma Kongresa je bila osnova za presuđivanje u Haaškom tribunalu i sada svi to nastoje održati kao takvo. To je i svojevrsno ponižavanje holokausta i genocida koji su doživjeli Židovi u Drugom svjetskom ratu, a da ne pričamo o genocidu nad Srbima”, elaborirao je svoje teze Dodik.

Činjenicu da međunarodna zajednica redovito odaje počast žrtvama Srebrenice i podsjeća kako je riječ o genocidu za Dodika nije ništa drugo nego “istrajavanja na stereotipima i manipulacijama” za što je okrivio “mržnju prema Srbima ugrađenu u germanski kod”.

(SB)