Home Archive SKANDALOZNO: Kandidat za predsjednika Hrvatske poziva na uspostavu “hrvatske republike u BiH”

SKANDALOZNO: Kandidat za predsjednika Hrvatske poziva na uspostavu “hrvatske republike u BiH”

“Mora se osigurati suverenost formiranjem hrvatske republike u BiH i kao predsjednik Hrvatske ću na tome insistirati i kod saveznika i neprijatelja jer u protivnom će Hrvati nestati u BiH”, poručio je Anto Đapić, kandidat za predsjednika Hrvatske u sinoćnjoj debati na HRT-u.

Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte i Socijalističke radničke partije Katarina Pejović je kazala da je hrvatska politika prema BiH pokazatelj kako nacionalističke i huškačke politike najmanje koriste samom narodu.

“Politika prema BiH pokazuje kako nacionalističke i huškačke politike najmanje koriste samom narodu. Oni koji pozivaju na taj narod najmanje imaju veze s njim i samno provode interese bogatih elita i vlastite. Riječ je o onima koji zastupaju tajkune. Nacionalistička politika prema BiH je najmanje koristila ljudima tamo. Moramo reći da je jugoslovenski socijalizam je BiH davao jedan okvir u kojem nije bilo nacionalističkih politika, prema tome ako govorimo o BiH trebamo govoriti o suživotu, jedinstvu i solidarnosti jer to nas povezuje i jedne i druge”, istakla je Pejović.

Predsjednički kandidat Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić je poručio da pozicija Hrvata u BiH nikad nije bila dramatičnija.

“Hrvatski predsjednik ima obavezu skrbiti o suverenitetu hrvatskog naroda kako u RH, tako u BiH. Suvereniteta nema bez teritorija, tla, naroda i vlasti. Hrvati u BiH to nemaju, nikad nije bila dramatičnija pozicija Hrvata u BiH nego danas. Iz RS smo praktički protjerani, brojimo se u promilima. Dramatičnost se može promijeniti samo na jedan način, a to je osigurati suverenost formiranjem hrvatske republike u BiH i kao predsjednik Hrvatske ću na tome insistirati i kod saveznika i neprijatelja jer u protivnom će Hrvati nestati u BiH”, poručio je Anto Đapić.

Kandidat za predsjednika Hrvatske Ivan Pernar kazao je kako se odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH najbolje vidi iz primjera mostarskog Aluminija.

“Odnos Hrvatske prema BiH se najbolje može vidjeti po snimkama iz Mostara kada se gasio mostarski Aluminij kada je u crnoj limuzini prolazio Dragan Čović i u isto vrijeme je masa skandirala: lopove, lopove! HDZ-ova politika je ugasila Aluminij i uvela Bošnjake i Hrvate u međusobni sukob iz kojeg je profitirao neko treći, odnosno Srbi i zbog toga je došlo do tragedije sa Hrvatima iz Bosanske Posavine. HDZ-u su potrebni Hrvati u BiH samo kada su izbori pa im organiziraju autobuse, a čim izbori prođu brzo će biti zaboravljeni. Hrvatski narode u BiH, želim ti reći da ne daješ svoj glas onima koji te guraju u ponor i raseljavaju te iz BiH i za one koji ti okreću leđa i postavljaju korumpirane uprave koje upropaštavaju tvoja vlastita preduzeća”.

(N1 / ZS)