Home Novosti BiH ŠOKANTNA SAZNANJA JASMINA MUJANOVIĆA: “Upravo sam dobio izravnu potvrdu od evropskog izvora...

ŠOKANTNA SAZNANJA JASMINA MUJANOVIĆA: “Upravo sam dobio izravnu potvrdu od evropskog izvora na visokoj razini da će Schmidt uskoro upotrijebiti bonske ovlasti da preda državne vojne lokacije…”

“Imperativ je da pristaše Bosne u EU i SAD-u učine sve što mogu da prekinu ovaj katastrofalni smjer djelovanja”, poručio je Mujanović.

Jasmin Mujanović, politikolog sa Univerzitet York specijaliziran za politiku post-autoritarne i postkonfliktne demokratizacije, upozorio je na moguće naredne odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

-Upravo sam dobio izravnu potvrdu od europskog izvora na visokoj razini da će

OHR uskoro upotrijebiti svoje bonske ovlasti da preda bosanske državne vojne lokacije secesionističkim vlastima u entitetu RS koje podržava Rusija. Schmidt je u Beogradu i potvrđuje detalje vezane uz Vučićev režim.

Koliko razumijem, ova politika ima punu potporu SAD-a, ali nije jasno jesu li neki drugi saveznici Kvinte za to, EU ili bilo koji glavni grad. Ako OHR nastavi s ovim planom, to bi izravno prekršilo odluku Ustavnog suda BiH, kazao je Mujanović, te dodao:

-Teško je procijeniti koliko bi takva politika bila destruktivna za sigurnost i suverenitet bosanske države.

OHR bi jednim potezom prekršio presude bosanskohercegovačkog suda, osnaživši secesionistu kojeg podržava Rusija i vjerovatno okončao put Bosne u NATO.

Imperativ je da pristaše Bosne u EU i SAD-u učine sve što mogu da prekinu ovaj katastrofalni smjer djelovanja, poručio je Mujanović.

(SB)