Home Novosti BiH ŠOKANTNO: Diana Zelenika otkrila gdje je Čović bio ’92 (VIDEO)

ŠOKANTNO: Diana Zelenika otkrila gdje je Čović bio ’92 (VIDEO)

Doktorica Diana Zelenika je bila gost Centralnog dnevnika na FACE televiziji.

„Moj politički put nije nekima odogovarao. U proteklih 10 godina sam aplicirala na četiri natječaja. Na jednom sam bila sama i zadovoljila sve uvjete, nisu me ni uzeli u obzir. Obrazloženja su bila da do naredne sedmice moraju mijenjati komisiju. Kao da nisam za konstruktivni razgovor. Jedina sam ja imala pet članova. Predsjednik komisije je znao kako sam ja predavala, rekao je ima sve reference, najbolja je ali nije politički podobna. Ja sam jedina imala pet članova, a jedan je čak sadašnji Ministar“, rekla je Zelenika te dodala:

„Ja sam posjetila nekoliko advokata i tražila svoja prava sudskim putem, međutim odustajali su. Advokati ne smiju. Jedan od njih je napisao samo dva dopisa. Pokušala sam i preko obdusmana, ali je dopis stajao u ladici kod gospođe Jukić. Kada je na dnevni rad došao izvještaj obdusmena, tu je stajalo da niti jedna prijava nije bila po političkoj diskriminaciji, predamnom koja sam bila tu. Obrazloženja su manje-više smiješna“, kazala je Zelenika.

Zelenika je do sada pokazala da ne zna „prešutjeti“, a istakla je da je znanje moć

„Ja sam možda tako odgojena, da ne radim ono što ne želim da se meni radi, da je znanje moć. Sve silne besane noći provedene s knjigom mi nisu dozvolile da žmirim na sve ovo što se dešava, da se dodvaravam drugima koji ne znaju engelski, copy-paste radovi, dekani, to za mene nema nikakvu vrijednost“ poručila je Zelenika.

O svom statusu u HDZ 1990

„Ja sam još „Devedesetka“. Nisam bila na HNS-u zbog viroze. Nije to alibi. Da sam bila vjerovatno bi napravila nešto slično što sam uradila prije 2 godine kada sam održala govor sa konkretnim pitanjima, to se odnosilo na granice trećeg entiteta, na reviziju tužbe protiv Srbije gdje je rečeno da je hrvatski narod protiv, ja nisam protiv toga. Dan-danas nisam dobila odgovore na takve stvari“, istakla je Zelenika.

Hadžifejzović se osvrnuo na potez Predsjednika Cvitanovića koji je napravio nešto što nije koncept „Devedesetke“, pridružio se HDZ-u

„Postupio je prema odlukama stranačkih tijela. Na sjednici u Tomislavgradu većina je podržala taj budući sporazum s HDZ-om. Ja sam bila protiv toga. Mi kao narodna stranka brinemo o ravnopravnosti hrvatskog naroda, ali s obzirom na konstitutivnost naroda, jasno je da brinemo i o ostalima. Vidjet ću kakav će rasplet situacije biti. Ovo nije prvi sporazum. Bilo je i prije predsjednika. Sjetila sam se sporazuma iz 2010. godine u decembru, sjećam se toga jer sam tada prestala pušiti. Kada je tadašnji predsjednik Božo Ljubić tražio nešto da potpišemo, a sadržaj toga je znao samo on i nekoliko dopredsjednika stranke. Jedan od tih dopredsjednika je bio Perica na koga se pucalo par dana ranije. Zamolila sam ih da mi objasne kako i zašto je u tako kratkom vremensku periodu Bojeva glava doživjela metarmofozu u ljubavno pisance zvano sporazum, ako mi adekvatno objasne možda ću i biti za takav sporazum, ako ne, neću im ni vjerovati“, prisjetila se Zelenika te nastavila:

„Kažu na greškama se uči. Ako iskustvo jednog sporazuma nam kaže ovako, kako ću ja vjerovati novom. Ja uporište tu nemam. Jedina odbrana tobože je strašni nacionalni interes“, dodala je Zelenika.

„Interes se drugačije štiti iz fotelje“, dodao je Hadžifejzović, a hoće li vrijeme pokazati da je fotelja razlog, pokazat će vrijeme“, rekla je Zelenika. Ima zainteresiranih koji smatraju da to nije uredu, Ja sam dosljedna i čvrsta što se tiče mojih stavova. Moj stav je identičan“, potvrdila je Zelenika.

„Prazna su obećanja HDZ BiH.. Sad je to izborni zakon itd. Mi smo cijelo vrijeme aludirali na ono što je rak rana ovog društva, to je kriminal, korupcija i nepotizam. Oni se ne mogu gumicom izbrisati. Vrijeme će pokazati kakav će taj sporazum biti. Ti veliki zaštitici nacionalnih interesa žele prikazati svakoga ko drugačije misli da je on antihrvatski element, da je bošnjački kandidat. 92′ kada je trebalo biti u svoj narod, na prvoj crti sam bila ja“, rekla je Zelenika.

Na pitanje gdje je Čović bio 92′, evo šta je odgovorila Zelenika..

„Čović je 92′ bio na obalama i u metropolama. Izgubio je podršku i u svojoj Rami. Službeni Zagreb je odigrao negativno prema svima koji se ne zovu Dragan Čović. Ukoliko ne glasate za Čovića, onda će vam bošnjaci nametnuti Komšića. Iznenadilo me da sam imala veliki broj dopisa hrvatskih medija. Porazno mi je da se slavi zločinac nad hrvatskim narodima. A istovremeno, oni koji su branili svoje, oni nisu dostojni da im se pomogne. To je apsurd i ja sam to morala komentarisati“, istakla je Dijana.

Lideri vodećih nacionalnih stranaka se dogovaraju, ali se ne dogovore ništa

„Neću doustati od toga da se borim za istinu. Ja sam pokazala da sam lider. Smatram da predsjednik stranke treba biti lider i taj koji će povući najviše. Ja sam prihvatila kandidaturu, a do tada je prijavljen bio samo Komšić. Čović je rekao da ako se kandidira Komšić, on se neće kandidirati. Da smo ostali samo Komšić i ja, ne bi bilo radikaliziranja“, rekla je Zelenika te dodala:

„Moj izbor bi relaksirao odnose u BiH i relaksirao odnose između Bošnjaka i Hrvata. Najmalobrojniji smo narod, nametnute su nam neke stvari, i on s tim može i uvijek će mlatiti. Izbor je radikalizirao i jedne i druge. Da sam ja bila tu, ta relacija bi bila mnogo lakša. Dizati nacionalne tenzije nije dobro“, poručila je Zelenika.

Da je izabrana kao predsjednica tvrdi da bi uradila mnogo toga

„Ja zastupam znanje i struku u životu. Ne možemo birati ambasadore po rodbinskim vezama i da ih sazovemo samo kada nam trebaju glasovi iz dijaspore. Treba ih sazvati i pitati šta ste vi gospodo za BiH uradili, koliko ste poslova sklopili i koje investicije donijeli? Kompetentni ljudi na kompetentnim mjestima su bit svega. 90% političara nema srce“, zaključila je Zelenika.

(Face.ba)