Home Novosti BiH ŠOKANTNO OTKRIĆE PORTALA “ISTRAGA”: Kako je HDZ preko Zavoda za javno zdravstvo...

ŠOKANTNO OTKRIĆE PORTALA “ISTRAGA”: Kako je HDZ preko Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokušao uništiti bh. proizvođaće vode!

Zavod za javno zdravstvo FBiH kojim rukovodi kadar HDZ-a BiH je samoinicijativno, u tajnosti, bez znanja inspekcija i nadležne Agencije za sigurnost hrane, kupio u Konzumu flaše voda proizvedenih u BiH koje su potpom analizirali. Nijedna voda iz Hrvatske nije testirana.

“Nemam komentar. Ne dajem izjave o tom slučaju”, započet će i završiti svoj razgovor za Istraga.ba direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

Tema razgovora su trebale biti navodno zagađene vode u Federaciji BiH. Sjetit ćete se, to je ona afera o kojoj se govorilo proteklih dvadesetak dana, bez konkretnih podataka i činjenica.

Istraga je uspjela istražiti cijeli slučaj i sve činjenice do kojih je došla upućuju na zaključak da iza svega stoji politika. Na udaru su bili proizvođači vode iz BiH i jedna voda iz Srbije koja se već dugo ne uvozi u BiH. Vode iz Hrvatske za Zavod za javno zdravstvo FBiH kojim rukovodi HDZ-ov kadar Siniša Skočibušić nisu bile sporne.

“Na osnovu kojeg zakona ste započeli monitoring flaširanih voda”, pitali smo Skočibušića.

“Ne dajem izjave”, glasio je odgovor.

Priča počinje u oktobru 2021. godine kada Zavod za javno zdravstvo FBiH, samoinicijativno, ne obavještavajući ni inspekcije, ni Agenciju za sigurnost hrane niti proizvođače, pokreće “monitoring flaširanih voda”. Sve se radi u tajnosti iako je zakonska regulativa propisala način na koji se može raditi analiza voda ili namirnica.

“Zdravstveni nadzor namirnicama i predmetima opće upotrebe koji se uvoze vrši savezni organ uprave nadležan za poslove zdravstva preko sanitarnih inspektora”, piše u Članu 20. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe koji je preuzet iz SFRJ i koji je još na snazi.

Pojednostavimo, zdravstveni organ je Zavod za javno zdravstvo FBiH, a organ uprave koji vrši nadzor trebale bi biti inspekcije. Provjerili smo, nijedna inspekcija znala za monitoring. Inspektori nisu bili na izuzimanju vode i ne znaju na koji su način uopće uzimani uzorci.

A uzorci su, saznaje Istraga.ba, uzeti u tržnom centru Konzum. Uposlenici Zavoda za javno zdravstvo kojim rukovodi HDZ-ov kadar Siniša Skočibušić izuzeli su pakete flaširanih voda koje su potom poslali na analizu.

Sada jedna bitna činjenica: Svi proizvođači vode su dužni jednom mjesečno slati vodu na testiranje. Skoro svi su svoje uzorke proteklih dvanaest mjeseci slali na analizu u Zavod za javno zdravstvo FBiH. I svaki put su proizvođači dobijali uredne potvrde. Dakle, u redovnoj analizi Zavod je konstatovao da su vode u redu, ali su tokom vanredne analize, koje su rađene u istom periodu, u istim vodama navodno pronađene štetne materije.

Koje su to vode, pitali su se građani BiH nakon što je Zavod za javno zdravstvo FBiH saopćio neke flaširane vode nisu ispravne. Uspjeli smo doći do dokumenata Zavoda za javno zdravstvo FBiH. U pitanju su vode od kojih se šest proizvodi u Bosni i Hercegovini. Evo spiska – Prirodna izvorska voda Bistrica (proizvođač GEMEX Sarajevo, izvorište Vranica, Gornji Vakuf), Prirodna mineralna voda PRINCESS Mg (proizvođač Princess Tešanj, izvorište Oraš-Planje Tešanj), OAZA (proizvođač OAZA Tešanj), Bistrik (Proizvođač PAPAGO d.o.o. Lukavac, izvorište Devetak Lukavac), LEDA (proizvođač Lukas TP Nakić d.o.o. Široki Brijeg), LEDENA (proizvođač GAKOM d.o.o. Gračanica), JAZAK (proizvođač NIS Novi Sad-Srbija). Svi uzorci, pazite sada, su kupljeni. Tako, barem, piše u dokumentu Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Još jednom da ponovimo – Zavod za javno zdravstvo FBiH kojim rukovodi kadar HDZ-a BiH je samoinicijativno, u tajnosti, bez znanja inspekcija i nadležne Agencije za sigurnost hrane, kupio u Konzumu flaše voda proizvedenih u BiH koje su potom analizirali. Nijedna voda iz Hrvatske nije bila analizirana.

Nakon “vanredne analize”, Zavod pravi konferenciju za medije i prezentira rezultate. Konferencija za medije je organizirana 17. novembra 2022. godine. A sporni uzorci su uzeti 29. novembra 2021. godine. Dakle, punih godinu dana prije nego se Skočibušić sa saradnicima odlučio obratiti javnosti. I još nešto – rok upotrebe svih testiranih voda je istekao u oktobru ove godine i ti kontingenti su povučeni sa polica u vrijeme održavanja konferencije za medije. To znači da je Zavod, čak i ako je voda bila zagađena, dopustio da sporna voda bude prodata.

“Laboratorij Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti („Službene novine Federacije BiH“, broj 46/10 i 75/13) te Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće („Službeni glasnik BiH“, br. 40/10, 30/12 i 62/17), Pravilnikom o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama („Službeni glasnik BiH“, br. 26/10 i 32/12), proveo Monitoring prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda na području Federacije BiH u razdoblju listopad 2021. – rujan 2022. godine”, navedeno je u Izvještaju Zavoda za javno zdravstvo koji je izazvao paniku u javnosti.

Proizvođači su, nakon ove analize zatražili supervještačenje. Ono je obavljeno u Zavodu za javno zdravstvo FBiH. Isti Zavod, ista voda i nalazi su u redu. O svemu smo ovome namjeravali razgovarati sa direktorom Skočibušićem.

“Ovo se toliko izokrenulo od one osnovne teme tako da je to Bože sačuvaj”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ne želeći dalji razgovor, piše portal Istraga.