Home Novosti SPORNI IZBORNI PROCES: Članovi biračkih odbora u Doboju i Srebrenici ne mogu...

SPORNI IZBORNI PROCES: Članovi biračkih odbora u Doboju i Srebrenici ne mogu opet biti…

…angažovani.

Predsjednici i članovi biračkih odbora koji su učestvovali u izbornim malverzacijama na lokalnim izborima 15. novembra u gradu Doboju i opštini Srebrenica, zbog čega su oni odlukom Centralne izborne komisije BiH i poništeni, neće moći učestvovati na tim pozicijama na prijevremenim izborima za gradonačelnika i Skupštinu grada Doboja te načelnika i Skupštinu opštine Srebrenica, koji će se održati 21. februara, prenosi N1.

Gradska izborna komisija Doboj, odnosno Opštinska izborna komisija Srebrenica, zadužene su da za predsjednika i članove biračkih odbora imenuju osobe koje su bile na listama za zamjenike predsjednika i članova biračkih odbora, a nisu učestvovali u spornom izbornom procesu u te dvije lokalne zajednice.

Ukoliko ovaj postupak ne bude moguć, popuna biračkih odbora izvršit će se na osnovu žrijeba učešća političkih partija, koje će imati pravo predložiti nove kandidate za mjesta predsjednika i članova biračkih odbora.

Ne izvrši li se ni na ovaj način popuna biračkih odbora, učinit će to Gradska izborna komisija Doboj, odnosno Opštinska izborna komisija Srebrenica iz svojih evidencija.

Ponovni izbori za gradonačelnika i Skupštinu grada Doboja te načelnika i Skupštinu opštine Srebrenica održatće se 21. februara 2021. godine u periodu od 7 do 19 sati na osnovu istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima, kao i istih kandidatskih listi za gradonačelnika, odnosno načelnika i kandidatskih listi za Skupštinu grada, odnosno za Skupštinu općine.

Birači koji su biračko pravo ostvarili putem mobilnog tima i posebnog mobilnog tima na dan 15. novembra 2020. godine na lokalnim izborima u BiH 2020., na ponovnim izborima nemaju pravo glasa. Centralna izborna komisija BiH posebno će označiti imena ovih birača na izvodu iz Centralnog biračkog spiska.

(SB)