Home Archive SREBRENICA| Imam u istom danu ukopao oca i dvojicu amidža: S njima...

SREBRENICA| Imam u istom danu ukopao oca i dvojicu amidža: S njima sam našao smiraj i ja

Dvadesetčetvrta godišnjica genocida nad Bošnjacima bit će obilježena kolektivnom dženazom u Memorijalnom centru u Potočarima za 10 dana. Preživjeli poručuju da učestalo negiranje genocida mora biti sankcionisano, te pozivaju sve državne i međunarodne institucije da adekvatno reaguju. Stotine posmtnih ostataka čeka identifikaciju porodica, a za više od hiljadu još uvijek se traga.

Merisa Rizvanović sa 11 mjeseci života izbjegla je iz Srebrenice za Tuzlu sa majkom. Put za spas nisu pronašli njen otac i dva brata, od kojih je jedan bio maloljetan. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u Potočarima. Merisa danas živi sa porodicom u Švedskoj i svake godine 11. jula prisjeti se oca i braće, iako ih nikad nije upoznala, njihov lik živi kroz priče majke i prijatelja.

“Prelijepe (priče), nije samo majka, nego i drugi koji su rekli o mom babi i mojoj braći, lijepa sjećanja imam iako ih se ne sjećam. Ja se sjećam poslije rata tu gdje smo izbjegli u Tinji, da se svaku noć sjedilo i pričalo o ratu i takvim stvarima, i ne prestaje se to pričati”, ističe Merisa Rizvanović.

Ne prestaje se i negirati genocid, tvrdi imam Bijele džamije u Srebrenici, Ahmed ef. Hrustanović. Ističe da sve objavljene vjere zabranuju ubistva i nerede na zemlji, te da se svako treba pridržavati onoga što njegova vjera propagira, i to će donijeti mir svima. Nijedan od muških članove porodice efendije Hrustanovića nije preživio genocid.

“Dvije hiljade i treće godine sam ukopa jednog djeda Bekira, on je bio 1939. godište. Ukopao sam dvojicu daidža. Jedan je imao 16 godina. Drugi je bio 1962. godište. Dvije hiljade i dvanaeste sam ukopa svoga oca i dvojicu njegove braće. Znači tri brata za 11. juli 2012. godine. A prije toga sam i drugog djeda od oca ukopao, dakle svi su ukopani hvala Bogu, svi su pronađeni i DNK analize su to potvrdile. Oni su tu našli smiraj, a i ja sa sa njima našao smiraj ovdje”, priča imam Bijele džamije u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koje će biti ukopana u Memorijalnom centru ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine, koji je bio maloljetan kada je ubijen, dok je najstarija žrtva Šaha Cvrk rođena 1913. godine.

Do sada je u mezarju Memorijalnog centra Potočari ukopano 6.610 žrtava genocida u Srebrenici. Ove godine 11. jula bit će ukopane još 33 identifikovane žrtve genocida.

(N1)