Home Novosti BiH Srebrenica očima Nebojše Vukanovića: Rečenica koje se ne bi postidio ni Milorad...

Srebrenica očima Nebojše Vukanovića: Rečenica koje se ne bi postidio ni Milorad Dodik

Sve je Vukanović dobro primijetio, osim jedne stvari

Lider Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović napravio je reportažu iz Srebrenice. Gotovo sve što je rekao o ovom istočnobosanskom mjestu je tačno i to već godinama upozoravaju i novinari. Srebrenica je pusta, u njoj živi sve manje ljudi. To je mjesto koje nema autobusku stanicu, nema prodavnicu obuće i još mnoge druge sadržaje koji bi stanovnicima omogućili koliko-toliko normalan život.

Sve to tačno primjećuje Vukanović u svojoj reportaži. Isto kao što tačno primjećuje da su za Srebrenicu uplaćene brojne donacije, od kojih je ovaj gradić, kako napisa, “mogao postati Monte Karlo”. I na to su novinari godinama ukazivali, kao što sada radi Vukanović.

Međutim, prvu rečenicu, kojom je počeo reportažu iz Srebrenice, kao da mu je pisao Milorad Dodik, Draško Stanivuković ili bilo koji drugi političar iz SNSD-a ili opozicije u RS-u. Vukanović ne voli kada ga se poredi sa Dodikom, ali svako malo svojim izjavama, poput rečenice u kojoj relativizira zločin genocida koji je počinjen u Srebrenici, rat u BiH karakteriše kao građanski a ne agresiju, RS naziva državom…, daje “materijal” za ovakvo poređenje. “Zaboravlja” Vukanović, kao i Dodik, recimo, sudske presude iz Haga kojima je nedvosmisleno utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid.

– Zbog tragičnih događaja, zločina i masovnog stradanja naroda u poslednjem građanskom ratu, Srebrenica je gradić za koga je čuo cijeli svijet, a danas je to pust gradić koji nema ni restoran, ni mesaru, pekaru, butik, hotel, prodanicu obuće, autobusku stanicu …, glasi prva rečeenica reportaže koju je Vukanović objavio u svom blogu.