Home Novosti BiH JASNA PORUKA ŠEMSUDINA MEHMEDOVIĆA: “Nikakvi pregovori o uspostavi vlasti ne treba da...

JASNA PORUKA ŠEMSUDINA MEHMEDOVIĆA: “Nikakvi pregovori o uspostavi vlasti ne treba da se vode prije nego Ustavni sud ocijeni ustavnost Schmidtove odluke” (VIDEO)

Tvrdi kako odlaskom Čoviću na noge, pojedini lideri žele što prije doći do ministarskih pozicija u Vijeću ministara i Vladi Federacije.

Šemsudin Mehmedović zastupnik SDA u državnom parlamentu koji je dobio najviše glasova birača iz Federacije za ovaj nivo govorio je o tome da li će prevladati razum ili interesi pojedinih stranaka, te da li će biti glasnije antibosanske snage i hoće li inat biti jači od patriotizma?

Mehmedović je komentarisao i posljednje ispade predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je vrijeđao Majke Srebrenice.

“I ranije je imao ružne ispade prema BiH i njenim građanima koji nisu hrvatske nacionalnosti. Ništa nas to ne iznenađuje. On vodi predizbornu kampanju, ne vodeći računa o ugledu Hrvatske. Ostat će upamćen kao neko ko se svrstava na stranu zla u historiji, neko ko je na strani onih koji su počinili genocid i onih koji ga negiraju zarad političkih interesa na prostoru Bosne i Hercegovine”, poručio je Mehmedović.

Što se tiče uspostave vlasti i odlasku Čoviću na noge u Mostar, Mehmedović je mišljenja da je takav pristup pogrešan.

“Nakon brilijantne pobjede SDA i nekih drugih poltiičkih faktora, pozvao sam probosanski blok na ujednačen pristup prema provođenju odluke visokog predstavnika koja je donesena u izbornoj noći. Međutim, stvorila se klima u kojoj se vrši političko nadmetanje ko će sa HDZ-om, obzirom da je visoki predstavnik osigurao HDZ-u vlast na federalnom i državnom nivou”, pojašnjava Mehmedović.

Još jednom je kazao kako je pogrešno utrkivati se ko će prije doći do HDZ-a.

“Potrebno je razgovarati, ali bez političke pripreme, ujednačenog pristupa, nanijet ćemo štetu samo državi BiH. Prema tome, mislim da su time, politički lideri koji su mu otišli na noge, otkrili pravo lice, a to je da im je interes popunjavanje ministarskih fotelja, prije nego se definiše interes BiH. To je pogrešan korak i u narednom periodu će to teško biti ispraviti. Proradit će inati, prepiranja što dovodi do političke nestabilnosti, a to kvari razvoj političkih odnosa BiH prema euroatlatsnkom putu”, smatra.

Dodaje kako je cilj sastanka u Mostaru da se što prije formira vlast, te da se ministarska mjesta koja su pripadala SDA i koaliciji koja je do sada funkcionisala, popune ministrima trojke, sedmorke ili jedanaestorke.

“Mislim da je sada nebitno ko će popuniti ministarske pozicije, bitno je da se definiše zajedinčki politički cilj kojim bi se izašlo pred političke faktore koji osporavaju BiH i njen euroatlantski put. Pritekli su im u pomoć neki evropski zvaničnici i u tom pogledu, očigledno im dobro ide – kazao je.

Mehmedović smatra kako će HDZ-u pripasti i Predsjedništvo u narednom periodu ukoliko visoki predstavnik ostane ovako blagonaklon prema HDZ-u, Čoviću i ukoliko bude ispunjavao želje Zagreba.

“Nikakvi pregovori o uspostavi vlasti ne treba da se vode prije nego Ustavni sud ocijeni ustavnost Schmidtove odluke koju su podnijeli određeni subjekti u BiH. Dobili smo još jednu omču oko vrata ovom odlukom Schmidta. Većinski narod se stavlja u geto gdje ne može politički da funkcionira i izrazi svoju volju u državi u kojoj čine apsolutnu većinu. Odluka Schmidta kreirana je u Zagrebu i predstavlja akt kojim se nastavlja stradanje jednog bosanskohercegovačkog naroda”, naveo je.

Tvrdi kako odlaskom Čoviću na noge, pojedini lideri žele što prije doći do ministarskih pozicija u Vijeću ministara i Vladi Federacije.

“Pozivam na bojkot odluke visokog predstavnika sve dok se ne donese odluka Ustavnog suda. Također, pozivam na potpisivanje Povelje o poštivanju evropskih i civilzacijskih vrijednosti, jer su ove odluke suprotne presudama Međunarodnog suda o ljudskim pravima. Dijametralne su civilzacijskim vrijednostima koje baštini EU, a očigledno je da nekim liderima to ne smeta “, istakao je Mehmedović za Hayat.

FOTO: SB