Home Archive Srebrenica: Roditelji govore o osnivanju dvije škole pod jednim krovom

Srebrenica: Roditelji govore o osnivanju dvije škole pod jednim krovom

Roditelji bošnjačke nacionalnosti, koji su ostali na sastanku, izabrali su Mirnesa Zahirovića za novog predsjednika Vijeća roditelja

U prostorijama Prve osnovne škole Srebrenica danas je održan sastanak Vijeća roditelja, koji su napustili roditelji učenika srpske nacionalnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Na početku sastanka, roditelji bošnjačke djece su tražili da se dopuni dnevni red i da se izabere novi predsjednik Vijeća roditelja, te da se, kako kažu, govori o diskriminaciji učenika bošnjačke nacionalnosti. Roditelji srpske nacionalnosti su napustili sastanak.

Zbog čega su roditelji srpske nacionalnosti napustili sastanak pojasnio je član Vijeća roditelja Aleksandar Simić.

– Član sam Vijeća roditelja ove škole već osam-devet godina. Danas je bila zakazana redovna sjednica Vijeća, s utvrđenim dnevnim redom. Međutim, na sastanku su došli određeni prijedlozi od Bošnjaka. Tražila se dopuna dnevnog reda i smjena aktuelnog predsjednika Vijeća roditelja, a bilo je i govora da su bošnjačka djeca diskriminisana što nisam primjetio. Smatram da je nelogično da ima diskriminacije. Mi nismo htjeli da podržimo takve stavove napustili smo sastanak. Direktor škole je dao prijedlog da se urade statut i pravilnik, da bi sjednicu nastavili nakon par dana – kaže Simić koji dodaje:

– Ovo neće uticati na djecu. Djeca su djeca, a sve ovo zavisi od nas roditelja. Moje lično mišljenje je da ovo neće uticati na djecu. Mi moramo živjeti jedni s drugima. Naša djeca se druže međusobno.

Roditelji bošnjačke nacionalnosti, koji su ostali na sastanku, izabrali su Mirnesa Zahirovića za novog predsjednika Vijeća roditelja.

– Mi smo danas trebali da imamo Vijeće roditelja, gdje su pozvani svi roditelji koji učestvuju u radu Vijeća. Predloženo je da izaberemo novog predsjednika. Međutim, roditelji srpske nacionalnosti su napustili sastanak. Roditelji koji su ostali su izabrali mene kao novog predsjednika. U narednim danima je moja obaveza da pripremim poslovnik o radu, jer to sad ne postoji, kako bismo mogli raditi normalno – kaže Zahirović, koji navodi da djeca bošnjačke nacionalnosti imaju određene probleme u školi te da su diskriminisana.

– Jedan od problema je izbor članova Vijeća roditelja. Područna škola Potočari koja ima 130 učenika ima samo dva roditelja u Vijeću, dok recimo jedan roditelj iz centralne škole predstavlja sedam osam učenika. Drugi problem je diskriminacija učenika bošnjačke nacionalnosti. To datira od 2012. godine, gdje se ne poštuje sporazum i pravo bošnjačke djece na nacionalnu grupu predmeta i pravo na bosanski jezik. To je institucionalna diskriminacija. Sada se otišlo korak dalje i kada uđete u školu imate osjećaj kao da ste u nekom pravoslavnom objektu. Nema nigdje zastave BiH, ali ima RS-a, djeca uče himnu Sv. Save što je neprihvatljivo s naše strane – kaže Zahirović i dodaje da roditelji žele da se riješe nastali problemi.

On je rekao da su pisali direktoru škole Dragom Jovanoviću i tražili sastanak, ali bez rezultata.

– Mi ostajemo pri stavu da se ovi problemi mogu riješiti, ali ako ne budemo imali razumjevanja s druge strane mi smo spremni da napravimo i dvije škole pod jednim krovom – smatra Zahrović, čiji sin pohađa prvi razred.

Damir Peštalić je otac troje djece koja pohađaju nastavu u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica i smatra da su bošnjačka djeca diskriminisana.

– Imam troje djece ovdje u školi i sretan sam zbog toga. Ovo je multietnička škola, gdje se djeca druže. To je naše opredjeljenje. Ono što me dotiče kao roditelja jeste da oni koji su zaduženi da unaprijede zajedništvo nažalost čine suprotno. Ovdje se godinama zatvaraju oči pred tom činjenicom i konstantno se radi na tome da je dominantna jedna strana. Mi želimo da svako dijete osjeća pripadnost školi, da je to njegovo mjesto gdje je dobro došao, da u toj školi svako ima pravo na ono što mu pripada. To podrazumjeva da svako dijete ima pravo na svoj jezik, svoju nacionalnu grupu predmeta, svoju tradiciju, vjeru. Mi pokušavamo da to riješimo unutar škole. Želimo da menadžment škole informiše nadležno ministarstvo o tome kakva je škola ovdje, da je to multietnička škola. Zakoni su jasni, pravilnici su jasni, samo to treba implementirati. To mi tražimo i da škola bude mjesto svih učenika – kaže Peštalić, koji dodaje da sva dešavanja neće imati uticaja na odnose među djecom.

On govori da postoji problem nastavnih jedinica koje se predaju na način na koji ne moraju.

– Naša su djeca danima bila pogođena time da slušaju himnu Sv. Save. To utiče na djecu. Nije problem da se govori o vjerama, da djeca znaju i upoznaju jedni druge, ali zna se način kako to treba – kaže Peštalić.

Direktor Prve osnovne škole Srebrenica Jovanović smatra da bošnjačka djeca nisu diskriminisana.

– Nema razloga da roditelji bošnjačke djece budu zabrinuti ili u strahu od diskriminacije. Ovdje se radi po planu i programu Republike Srpske i radi se po programu Pedagoškog zavoda iz Tuzle u područnim školama gdje se izučava nacionalna grupa predmeta. Takvi programi su prošli kroz sve komisije na nivou BiH. Ne mogu da vjerujem da je neko nacionalno povrijeđen što se sluša himna Republike Srpske, što je na školi zastava RS-a. Takve tvrdnje ne mogu prihvatiti. Učiteljice kažu da djeca nisu slušala himnu Sv. Save. Radili su himnu kao nastavnu jedinicu, kako se sluša himna, ali djeca nisu primoravana da slušaju, recituju himnu Sv. Save – smatra Jovanović i dodaje da se sve razgovorom može riješiti.

Izvor: Anadolija

PROČITAJTE I: SKANDALOZNO: Bošnjačku djecu u osnovnoj školi u Srebrenici tjerali da slušaju himnu svetog save i himnu tzv. rs